Arhiepiscopul Pimen despre mucenicia de azi: Pe toate trebuie să le ducem ca fapte de răbdare, de dragoste și de iertare

În ziua de cinstire a Sfântului mucenic Ioan cel Nou, Arhiepiscopul Pimen a subliniat faptele de mucenicie „albă” pe care este nevoit creștinul de azi să le sufere.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a spus că mucenicia albă se rezumă la „nevoințele duhovnicești ale creștinilor în general: în viața de familie greutăți, certuri, neînțelegeri, în viața unei localități la fel, în viața țării atâtea nedreptăți, atâtea lipsuri. Pe toate trebuie să le ducem ca fapte de răbdare, de dragoste și de iertare”.

Omilia a fost rostită duminică, 2 iunie 2019, cu prilejul slujirii de hram la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” – Catedrala Arhiepiscopală din Suceava.

„Trebuie să pătimim iertând celui care ne greșește, pentru că dacă nu este iertare nu este nici dragoste”, a subliniat ierarhul amintind că așa s-a răspândit credința noastră, „prin dragostea creștinilor față de cei care-i nedreptățeau”.

La final, Înaltpreasfinția Sa a semnalat că Biserica nu are altă „armă” în lupta pentru împăcarea între oameni decât iertarea și îngăduința.

Arhiepiscopul Pimen a amintit în acest sens spusele Sfântului Apostol Pavel că „a-l ierta pe vrăjmașul tău din toată inima înseamnă că-i pui cărbuni aprinși pe capul lui, focul dragostei creștine”.

După Sfânta Liturghie, sutele de credincioși suceveni au mers împreună cu soborul slujitor în procesiune la izvorul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, unde a fost oficiată slujba Aghesmei.

Comentarii Facebook


Știri recente