Arhiepiscopul Lucian Florea comemorat la Reprezentanța Patriarhiei Române de la Ierusalim

S-au împlinit, astăzi, 10 ani de la trecerea la cele veșnice a Arhiepiscopului Lucian Florea. Comemorarea ierarhului a fost marcată și la reprezentanța Patriarhiei Române de la Ierusalim.

Părintele Arhimandrit Timotei Aioanei, superiorul Așezămintelor Românești de la Ierusalim, Iordan și Ierihon a remarcat importanța activității acestuia în vremea când a fost reprezentant al Patriarhiei Române pe lângă Patriarhia Ierusalimului.

„Arhiepiscopul Lucian Florea, înainte de a fi Episcop-vicar pentru Episcopia Ortodoxă Română din Europa și mai târziu Episcop-vicar la Sibiu sau ca Episcop-vicar la Tomis, a fost în tinerețea sa reprezentant al Patriarhiei Române pe lângă Patriarhia Ierusalimului într-o perioadă foarte grea pentru că în 1939 guvernul britanic a confiscat clădirea Reprezentanței Patriarhiei Române din Ierusalim pentru o perioadă de 25 de ani. Am redobândit-o în urma intervenției special a Patriarhului Justinian pe lângă autoritățile române și israeliene în anul 1964. Tocmai în acea perioadă, cu puțin timp de a redobândi clădirea Reprezentanței Patriarhiei Române din Ierusalim, a fost trimis aici în Cetatea Sfântă a Ierusalimului ca reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române ieromonahul Lucian Florea. În acea perioadă, după redobândirea clădirii, a fost restaurată clădirea după 25 de ani de la înstrăinare. Tot în perioada misiunii Părintelui Lucian Florea la Ierusalim a fost pictată biserica reprezentanței și tot Lucian Florea a pregătit această Biserică pentru a fi sfințită”, a declarat pentru Radio TRINITAS Părintele Arhimandrit Timotei Aioanei.

Vrednicul de pomenire Arhiepiscop Lucian Florea, născut la data de 3 aprilie 1922, în Streamț, județul Alba, a fost profesor de limba rusă la Seminarul Teologic din București, superior al Așezămintelor Românești din Ierusalim și reprezentant al Patriarhiei Române pe lângă Patriarhia Ierusalimului, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române pentru Europa Centrală și Occidentală, cu sediul la Paris (ales la 25 mai 1974, hirotonit la 22 decembrie 1974, la București), Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului (ales la 16 iulie 1980, instalat la 28 septembrie 1980), Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, cu titlul „Tomitanul”, (ales în octombrie 1985, instalat la 24 noiembrie 1985, la Constanța). După reînființarea Arhiepiscopiei Tomisului, cu sediul la Constanța, a fost numit locțiitor de arhiepiscop (4 aprilie 1990), apoi ales arhiepiscop (27 septembrie 1990, instalat la 25 noiembrie 1990).

Comentarii Facebook


Știri recente