Arhiepiscopul Justinian va fi comemorat marți la Rohia

Arhiepiscopul Justinian va fi comemorat marți la Mănăstirea Rohia, la împlinirea a doi ani de la trecerea sa la cele veșnice.

Potrivit comunicatului transmis de Episcopia Maramureșului și Sătmarului, programul comemorativ din 30 octombrie 2018 va începe cu Sfânta Liturghie arhierească de la ora 09:00.

După liturghie va fi oficiată la mormântul ierarhului o slujbă de pomenire.

În aceeași zi la Rohia va fi lansat volumul Reflecții VI, ultimul din seria care cuprinde gânduri și cugetări ale Părintelui Arhiepiscop Justinian.

Arhiepiscopul Justinian

Arhiepiscopul Justinian Chira s-a născut la 28 mai 1921, în satul Plopiș din județul Maramureș, dintr-o familie de țărani evlavioși, la botez, primind numele de Ioan. A urmat școala primară în satul natal (1928-1934).

Între 1934-1941 a fost reținut acasă de părinți pentru sprijin în gospodărie, apoi a urmat doi ani cursurile Liceului ortodox de băieți „Simion Ștefan” din Cluj.

Mânat de dragostea de a-L sluji cât mai bine pe Dumnezeu, a mers la Mănăstirea „Sfânta Ana” din Rohia, ca frate de mănăstire în 12 martie 1941; a fost tuns în monahism cu numele de Justinian în 1942.

În data de 15 august 1942 a fost hirotonit diacon, iar la 17 aprilie 1943 preot la Mănăstirea Rohia de către Preasfințitul Nicolae Colan, Episcopul Vadului, Feleacului și Clujului.

Între 22 noiembrie 1942 și 10 martie 1943 a fost încorporat, în pofida statutului clerical în armata maghiară la Miscolt. În împrejurările istorice dramatice dintre 1940-1944, monahii din Mănăstirea Rohia trăiau într-o înfrigurată nădejde: eliberarea țării și a Transilvaniei.

Tânărul ieromonah, în vârstă de 23 de ani, a fost numit stareț la Rohia având să conducă acest așezământ, aproape 30 de ani – una din cele mai îndelungate și rodnice stăreții.

Pentru meritele sale în conducerea mănăstirii, la propunerea Preasfințitului Părinte Teofil al Clujului, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a conferit, în anul 1967, rangul de arhimandrit, iar în anul 1973 a fost ridicat la rangul de arhiereu, fiind ales Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

În septembrie 1990 a fost ales Episcop Ortodox Român al Maramureșului și Sătmarului, fiind instalat în 11 noiembrie 1990. În această calitate inițiază reorganizarea de curând reînființatei Episcopii a Maramureșului și Sătmarului.

În acest scop a cerut înființarea postului de Episcop vicar pe seama Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, post în care l-a propus pe arhimandritul Justin Hodea, starețul Mănăstirii „Sfânta Ana” – Rohia, care devine astfel Preasfințitul Justin Sigheteanul.

În data de 13 decembrie 2009 a fost ridicat la rang de Arhiepiscop onorific, de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în Catedrala Sfânta Treime din Baia Mare.

Foto credit: arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente