Arhiepiscopul Justinian, în descrierea Mitropolitului Andrei: „Omul dragostei și al îngăduinței”

Om al dragostei şi al îngăduinţei, un mărturisitor pentru Domnul şi un om în jurul căruia a adiat zefirul sfinţeniei, aşa l-a descris Mitropolitul Andrei pe Arhiepiscopul Justinian la slujba parastasului oficiată vineri pentru vrednicul ierarh la Rohia.

În cuvântul rostit cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la naşterea Arhiepiscopului Justinian, ÎPS Andrei a rememorat trei dintre calităţile Voievodului Maramureşului, aşa cum a fost supranumit ierarhul.

Omul dragostei

„Pentru noi toți și, în special, pentru cei pe care îi întâlnea la Rohia, avea o dragoste nesfârșită”, a spus Înaltpreasfinţia Sa:

„Oricine-i solicita ajutorul  nu pleca cu mâna goală (…) Dar, în mod special, i-a iubit pe călugări, pe preoţi şi pe tinerii teologi, începând cu ucenicul său privilegiat şi mai apoi colaboratorul său, Preasfinţitul Iustin. Aceştia apelau cu toate necazurile la el, cu toate frământările şi incertitudinile şi primeau răspunsul potrivit”.

Mărturisitor pentru Hristos

Mitropolitul Andrei a reamintit atitudinea ierarhului avută faţă de autorităţile potrivinice Bisericii.

„În fața tuturor acestor încercări a avut o atitudine demnă și, prin scrisul său, a subliniat importanța pe care Biserica și preoții o au în această lume potrivnică. Predicile lui puternice au răsunat atât la Rohia, cât și la Cluj, iar după ce a venit libertatea la Baia Mare și în toate locurile unde a făcut  misiune. Poporul îl asculta cu sfințenie și îl adula. Multora le este foarte dor de dânsul”.

Om cu viaţă sfântă

Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei şi-a amintit că, încă din copilăria sa, în mentalul colectiv al maramureşenilor era prezentată ideea că stareţul de la Rohia este un om cu viaţă sfântă.

„De fapt, nici nu ştiam că ar mai fi un alt stareţ pe lume, ci îl socoteam unic”.

Ierarhul a citat cuvintele unui jurnalist care a cules diferite cuvinte legate de memoria Arhiepiscopului Justinian:

„Oamenii spun că e sfânt. Că a făcut și continuă să facă minuni. (…) Că i-a apărut în față, în carne și oase, Fecioara Maria, când au fost alungați toți călugării din Mănăstirea Rohia și a rămas singur, urlând de durere, prin păduri, după frații săi. Fecioara avea Pruncul în braţe şi plângea. I-a spus: Nu pleca din casa mea, căci nimic nu ţi se va întâmpla”.

Arhiepiscopul Justinian

Arhiepiscopul Justinian a trecut la cele veşnice duminică, 30 octombrie 2016, la ora 10:30, în urma unui infarct miocardic. Slujba de înmormântare a avut loc în data de 3 noiembrie 2016 la Catedrala Episcopală din Baia Mare.

După oficierea slujbei, trupul ierarhului a fost transportat la mănăstirea de metanie, Sfânta Ana – Rohia, unde a fost așezat în locul de veci pe care și l-a pregătit chiar la poarta lăcașului de cult.

Foto credit: Mitropolia Clujului/Facebook

Comentarii Facebook


Știri recente

Începe Triodul. Treptele spre Postul Mare

Duminică, 5 februarie, creștinii ortodocși intră în perioada liturgică prepascală care se numește „Triod”. Este o perioadă caracterizată printr-un puternic caracter de pocăință și de pregătire duhovnicească pentru Praznicul Învierii Domnului. Etimologic, cuvântul triod provine…