Arhiepiscopul Irineu le reaminteşte monahilor că nu au nevoie de o identitate virtuală

În cadrul comunicării susținute la prima sinaxă a stareților și starețelor din cele cinci eparhii ale Mitropoliei Ardealului, Arhiepiscopul de Alba Iulia, a semnalat pericolele utilizării mijloacelor media pentru viaţa duhovnicească a monahului.

„Monahul contemporan nu are nevoie de o identitate virtuală pentru a comunica cu lumea, chiar și în dorința de a face misiune”, a evidențiat ierarhul.

Comunicarea intermediată de mijloacele media este „una artificială și sterilă” care mai mult „însingurează decât unește”.

„Înlocuind duhul filocalic cu duhul lumesc pe care-l consideră sporire sau progres, se diminuează efortul ascetic, pravila zilnică, ascultarea primită și chiar timpul de odihnă”.

Prin acest proces, remarcă Înaltpreasfinția Sa, este afectat străvechiul principiu monastic: Ora et labora! (Roagă-te și muncește!).

Atât creștinul, cât și monahul „conștienți de chemarea lor” se îndepărtează de aceste mijloace media.

Pericolele semnalate de ierarh pentru viața duhovnicească fac referire la  îndepărtarea de Dumnezeu, de aproapele nostru și de noi înșine, instabilitate, indisciplină și irosirea timpului.

Arhiepiscopul Irineu i-a îndemnat pe monahii și monahiile prezenți la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”- Izvorul Mureșului, ca „metanierul să fie unicul telefon mobil”.

Numai așa monahii pot fi „lumină pentru mireni”, după expresia Sfântului Ioan Scărarul.

Despre riscurile social-media a vorbit și Pr. Răzvan Ionescu într-un editorial scris pentru Basilica.ro.

Parohul comunităţii ortodoxe române „Sfintele Parascheva şi Genoveva”  din Paris a atras atenția despre „unilateralizarea vieții noastre prin mutarea accentului pe online în dauna trăirii în realitatea concretă”.

„Cred că la noi forme de adicție Biserica poate propune noi forme de postire, iar participării noastră în social-media, un fel de baie de mulțime, îi poate urma după exemplul Mântuitorului retragerea în rugăciune”

Părintele a propus o comuniune reală în locul celei virtuale, pentru a posti realmente de social-media.

Foto credit: ancientfaith.com

Comentarii Facebook


Știri recente