Arhiepiscopul Irineu, la Aiud: Sângele celor întemnițați pe nedrept strigă către noi să încetăm a căuta viața tihnită

„Suferințele și sângele celor întemnițați pe nedrept strigă către noi, astăzi, să încetăm a căuta viața tihnită și să începem a căuta, mai întâi, Împărăția lui Dumnezeu, cum ne îndeamnă Hristos. Ei au făcut aceasta stând neclintiți în fața furtunii și mărturisind adevărul, ca niște giganți ai spiritualității românești, care stârnesc admirația generațiilor”, a spus Arhiepiscopul Irineu cu prilejul vizitei efectuate marţi la Mănăstirea Aiud.

Ierarhul s-a aflat la aşezământul monahal cu prilejul Zilei Deținuților Politici Anticomuniști din România.

La închisoarea din Aiud, cunoscută şi sub denumirea „Zarca Aiudului”, şi-au găsit sfârşitul, în perioada regimului comunist, sute de persoane. Au decedat ca urmare a condiţiilor insalubre, a bătăilor şi a torturilor la care au fost supuşi.

În cadrul întâlnirii cu obştea monahală de la Aiud, ierarhul a evocat memoria martirilor din închisoarea Aiudului, loc presărat într-o măsură covârșitoare de jertfa pe care apărătorii Ortodoxiei au oferit-o neamului românesc în perioada regimului comunist ateu.

„Mărturisitorii temnițelor comuniste reprezintă pentru noi modele autentice de virtute creștină și etnică, spre care putem privi cu încredere și cu venerație”

„Bine spunea Părintele Iustin Pârvu: «Au fost foarte mari luptători și eroi în închisorile noastre politice. Acolo s-a concentrat, la un moment dat, tot ceea ce avea mai bun nația aceasta»”.

La Aiud, loc de întemnițare și exterminare, comuniștii au îngropat elita rezistenței românești, în cimitirul denumit de localnici „Râpa Robilor”.

În 1992, puținii supraviețuitori ai închisorilor comuniste au luat decizia de a ridica în acest loc un monument, ca simbol al biruinței lui Hristos și al credintei creștin-ortodoxe. Edificiul a fost finalizat în 1999, urmând ca un an mai târziu să fie sfinţită Sfânta Masă din interiorul monumentului. Slujba a fost oficiată de către Arhiepiscopul Bartolomeu al Vadului, Feleacului și Clujului, trecut la rândul său prin închisoarea Aiudului.

În anul 2001, revine în Aiud, la „Râpa robilor”, pentru prima dată de la eliberarea din 1964, părintele Iustin Pârvu, starețul Mănăstirii „Petru Vodă”, urmând ca acesta să înființeze aici un Schit cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci”, în care să fie pomeniți toți martirii neamului românesc.

În urma deciziei Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului din data de 12 octombrie 2020, la propunerea Părintelui Arhiepiscop Irineu, așezământul monahal de la Aiud a fost ridicat la rangul de Mănăstire.

Foto credit: Arhiepiscopia Alba Iuliei

Comentarii Facebook


Știri recente