Arhiepiscopul Irineu a slujit în satul natal, unde a predat devotatul învățător Vasile Robu

Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei a slujit duminică în satul natal, Băseşti, unde a predat timp de 23 de ani devotatul învățător Vasile Robu.

Arhiepiscopul a acordat, cu prilejul vizitei, diplome de cinstire celor care au contribuit cu informații privitoare la personalitatea dascălului Vasile Robu (1898-1970).

Informațiile au fost valorificate în lucrarea „Vasile Robu, un devotat și eminent învățător al satului românesc din Transilvania”, apărută recent la Editura Reîntregirea.

Părintele Arhiepiscop Irineu a oficiat şi o slujbă de pomenire pentru învățătorul Vasile Robu la împlinirea a 50 de ani de la trecerea în veşnicie, după care a evidenţiat personalitatea distinsului dascăl.

De dimineaţă, Arhiepiscopul Irineu a oficiat Sfânta Liturghie la biserica parohială din Băseşti.

În omilia sa, ierarhul a vorbit despre timpurile pe care le trăim şi a înaintat o soluţie viabilă în toate încercările.

„Trăim un timp de criză când un virus ucigător zguduie și împanichează omenirea și când știința modernă este neputincioasă în fața acestui dușman invizibil. În această situație critică, ne putem da seama că Dumnezeu Cel Atotputernic ține frâiele istoriei și că suntem slabi și fragili în fața lucrurilor ce nu țin de noi”.

„De aceea, este bine să ne plasăm credința dincolo de neant, conectându-ne la cer. Totodată, este bine să privim dincolo de boală și de moarte, bizuindu-ne pe Bunul Dumnezeu, fără Care toate speranțele omenirii se destramă ca o pânză de păianjen”.

„Siguranța noastră nu stă în bani, investiții, depozite bancare și posesiuni materiale, care s-au împuținat acum, și nici în planurile propuse, dintre care multe s-au spulberat. Siguranța noastră stă în Hristos, Care ne este mereu aproape și ne ajută să ne organizăm viața în mod constructiv”.

Dacă ne unim cu Hristos, prin ascultarea de EL, atunci nu există problemă pe care să nu o putem rezolva și povară pe care să nu o putem purta. Domnul nostru este sursa vieții noastre și scopul ei, fiind capabil să transforme puținul în mult, răul în bine și zdrobirea noastră în măreață binecuvântare”, a asigurat Înaltpreasfinţia Sa.

Localitatea Băsești reprezintă o veritabilă și străveche vatră de spiritualitate ortodoxă, care a oferit societății românești numeroase personalități marcante pe parcursul timpului.

Foto credit: Arhiepiscopia Alba Iuliei

Comentarii Facebook


Știri recente