Arhiepiscopul Ioachim îi îndeamnă pe creștini să transfigureze timpul, după exemplul Sf. Antipa de la Calapodești

„Vă îndemn să transfigurați timpul. Dacă avem conștiința că fiecare clipă este un timp al mântuirii, atunci Dumnezeu continuă viața noastră într-un prezent continuu, căci, pentru noi, prezentul este o clipă așezată între trecut și viitor”, a spus Arhiepiscopul Ioachim miercuri, de sărbătoarea Sf. Antipa de la Calapodești, ocrotitorul Eparhiei Romanului și Bacăului.

„Să învățăm din viața lui să nu pierdem timpul mântuirii sau a îndumnezeirii, cum spune Sfântul Grigorie de Nazianz, acest lucru însemnând că timpul trebuie să-l consumăm doar în perspectiva mântuirii, pentru ca Binele să se răsfrângă asupra noastră și să ne aureoleze ființa așa cum o dorește Dumnezeu.”

„Cu posibilitățile actuale, nu mai este loc pe pământ care să nu fie explorat. Acum pustnicia sau deșertul s-a instalat în mijlocul lumii, în marile metropole. Avem oameni care trăiesc o viață isihastă pentru faptul că pustia sufletească s-a mutat în mijlocul comunității și avem oameni care trăiesc în orașe, singuri, cu singurul Dumnezeu”, a spus ierarhul.

„Cei care nu-L au pe Dumnezeu resimt o viață grea care li se pare că este lugubră și plină de himere. De aceea și trăirea unui mirean care adoptă ca normativ de viață învățătura cea dreaptă a Bisericii poate fi o viață sfântă”.

IPS Ioachim a oficiat Sf. Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Roman miercuri, 10 ianuarie 2024, în ziua de pomenire a Sf. Antipa de la Calapodești, ocrotitorul eparhiei. Foto: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre canonizarea rapidă a Sf. Antipa de la Calapodești, sfânt „venerat deopotrivă atât în părțile Rusiei, ale Balcanilor, cât și în Muntele Athos”.

„Biserica nu așteaptă un timp anume pentru a canoniza pe cineva, pentru că de vreme ce sfântul a trecut în veșnicia lui Dumnezeu el a încheiat viața pământească unde a pregătit plecarea spre a fi împreună cu casnicii lui Dumnezeu, iar timpul său s-a terminat în această istorie. Sfântul Antipa a fost un mare ascet, un făcător de minuni, un înainte văzător cu duhul”, a spus părintele arhiepiscop.

Liturghie la Catedrala din Roman

Sărbătoarea Sfântului Antipa de la Calapodești, ocrotitorul eparhiei și al paraclisului de la Centrul Eparhial din Roman, a început în seara de marți, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, cu slujba Privegherii.

În ziua de pomenire a sfântului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a oficiat Sfânta Liturghie, în prezența monahiilor și starețelor mănăstirilor din eparhia Romanului și Bacăului, a credincioșilor și a elevilor de la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman.

Credincioșii au putut cinsti și un fragment din moaștele cuviosului, primit în dar de la Schitul Prodromu de Arhiepiscopul Ioachim.

Siluana Matei, stareța Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” Caraclău din comuna Bârsănești, județul Bacău, a fost ridicată la rangul de stavroforă miercuri, 10 ianuarie 2024, de Arhiepiscopul Ioachim al Romanului și Bacăului. Foto: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

În cadrul slujbei, monahia Siluana Matei, stareța Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” Caraclău din comuna Bârsănești, județul Bacău, a fost ridicată la rangul de stavroforă pentru „înțelepciunea, râvna, neobosita lucrare, statornicia și smerita ascultare pe care le-a manifestat întru slujirea Mântuitorului Hristos și a aproapelui”, conform gramatei citite de Părintele Arhidiacon Nectarie Iftimie, Mare Eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale din Roman.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Diaconia.

Foto credit: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente