Arhiepiscopul Ioachim a sfințit sâmbătă noul așezământ social-filantropic al Parohiei Sascut Sat – Schineni din județul Bacău. Centrul va fi dedicat în principal activităților educative cu tinerii, precum lecții de pian și orgă, dar și de muzică psaltică.
Evenimentul a fost organizat cu ocazia sărbătoririi hramului de vară al bisericii parohiale închinate Sfântului Ierarh Nicolae și Sfinților Români.
Slujba de sfințire a fost precedată de Vecernia Mare unită cu Litia, oficiată la Altarul special amenajat în incinta lăcașului de cult.
În cuvântul adresat la final, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului i-a felicitat pe toți cei implicați în construirea așezământului social-filantropic și a subliniat importanța acestui moment pentru comunitatea parohială din Sascut Sat – Schineni.
„Acest așezământ va fi foarte util pentru programul liturgic, dar mai ales pentru programele sociale, caritabile și culturale”, a spus Părintele Arhiepiscop.
„Să avem conștiința prezenței permanente a lui Dumnezeu în sufletele noastre”, a adăugat la final ierarhul.
În semn de apreciere, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim i-a acordat Pr. protopop Vasile Abageru distincția „Crucea Țării de Jos” și l-a hirotesit iconom stavrofor pe Pr. paroh Alexandru Grigoraș. De asemenea, ierarhul i-a acordat primarului Comunei Sascut Ordinul „Melchisedec” – Clasa 1.
Totodată, pe parcursul celor două zile de sărbătoare prilejuite de hramul de vară al bisericii parohiale, credincioșii s-au putut închina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, adusă de la Mănăstirea Giugeni.
La noul centru social se vor mai desfășura Școala de Duminică și școlile de vară ale parohiei. În cadrul acestora, copiii vor participa, pe categorii de vârstă, la activități precum proiecții de film, lecții de pictură bisericească, meditații gratuite pentru examene.
Biserica parohială din Schineni, monument istoric, datează din 1809. A fost construită de boierul Petrache Sturza pe un vechi amplasament monastic. În biserica parohială a slujit Părintele Teodor Atanasiu (+1893), tatăl Episcopului Teodosie (Atanasiu) al Romanului.
Dintre sfinții români, parohia deține fragmente de moaște ale Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești și ale Sfântului Ierarh Dionisie Erhan, precum și un veşmânt care a acoperit moaştele Sfântului Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava.
Vezi și:
Foto credit: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului
Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro