O parohie din județul Bacău deschide un centru unde tinerii vor lua lecții de orgă și pian, dar și de muzică psaltică

Centrul social al Parohiei Sascut Sat – Schineni din județul Bacău va fi sfințit sâmbătă. Noul așezământ va fi dedicat în principal activităților cu tinerii: aceștia vor lua lecții de orgă și pian, dar și de muzică psaltică.

Slujba de sfințire a Așezământului Social Filantropic „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfinții Români” are loc în ajunul celui de-al doilea hram al parohiei, Duminica Sfinților Români. Slujba de sâmbătă va începe de la ora 16:00, cu slujba Vecerniei Mari unită cu Litia.

La noul centru social se vor mai desfășura Școala de Duminică și școlile de vară ale parohiei. În cadrul acestora, copiii vor participa, pe categorii de vârstă, la activități precum proiecții de film, lecții de pictură bisericească, meditații gratuite pentru examene.

„Avem în plan să amenajăm un after-school, precum și să organizăm pentru copiii parohiei grădinițe de vară în perioada de vacanță, atunci când grădinițele de stat sunt închise”, spune Părintele Paroh Alexandru Grigoraș.

Biserica parohială din Schineni, monument istoric, datează din 1809. A fost construită de boierul Petrache Sturza pe un vechi amplasament monastic. În biserica parohială a slujit Părintele Teodor Atanasiu (+1893), tatăl Episcopului Teodosie (Atanasiu) al Romanului.

Dintre sfinții români, parohia deține fragmente de moaște ale Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești și ale Sfântului Ierarh Dionisie Erhan, precum și un veşmânt care a acoperit moaştele Sfântului Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava.

Parohia deține moaște de la numeroși sfinți, printre care și doi sfinți români: Sf. Cuv. Antipa de la Calapodești și Sf. Ier. Dionisie Erhan. Foto credit: Pr. Alexandru Grigoraș

Pe lângă acestea, în patrimoniul parohiei se mai găsesc fragmente de moaște de la Sf. Ier. Nicolae, Sf. Ier. Vasile cel Mare, Sf. Sfințit Mc. Haralambie, Sf. Cuv. Simeon Noul Teolog, Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou, Sf. Ier. Luca al Crimeii și de la Sf. Mc. Eutropie, Cleonic și Vasilisc.


Actualizare: Centrul social va fi sfințit de Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Programul complet al manifestărilor prilejuite de eveniment este mai jos.

Foto credit: Parohia Sascut-Sat – Schineni / Alexandru Grigoraș

Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente