Arhiepiscopul grec al Americii a primit cea mai înaltă distincție a Bisericii Ciprului, medalia Sf. Ap. Barnaba

Aflat în Nicosia la invitația Preafericitului Părinte Hrisostom, Arhiepiscopul Dimitrie al Americii a primit duminică cea mai înaltă distincție din Biserica Ortodoxă a Ciprului, medalia de aur Sfântul Apostol Barnaba, într-o ceremonie care a avut loc la sediul arhiepiscopiei cipriote. Distincția oferită în prezența președintelui Ciprului a marcat împlinirea a cincizeci de ani de slujire arhierească a Arhiepiscopului Americii.

În cuvântul oferit la decernarea medaliei Sfântul Barnaba, Arhiepiscopul Hrisostom al Ciprului și-a exprimat aprecierea față de personalitatea Înaltpreasfințitului Părinte Dimitrie.

„Un om adevărat care a știut mereu ceea ce dorește și cum să caute acest lucru în orice situație bisericească. (…) Studiile lui teologice sunt luminoase, are o mulțime de titluri academice remarcabile cu care se exprimă lucrarea sa științifică și teologică. Este considerat una dintre cele mai importante personalități bisericești și teologice contemporane,” a afirmat PF Hrisostom la ceremonia din data de 11 februarie.

Întâistătătorul Bisericii Ciprului a făcut referire la activitatea IPS Dimitrie începând cu anul 1999 când a preluat conducerea pastorală a Arhiepiscopiei din America și a evidențiat lucrarea sa reconciliantă și de promovare a culturii elene în rândul imigranților greci.

În cuvântul de mulțumire de după decernarea medaliei, Arhiepiscopul Dimitrie a vorbit despre dificultățile prin care a trecut comunitatea ortodoxă greacă din America în cei 150 de ani de existență.

Duminică dimineață, cei doi ierarhi au oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Sfânta Sofia din Nicosia, la care au participat membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ciprului și Mitropolitul Sava de Pittsburg, care îl însoțește pe Arhiepiscopul Dimitrie în vizita sa în Cipru.

Ierarhul nonagenar care conduce Arhiepiscopia Ortodoxă Greacă din America se va întâlni marți cu președintele Republicii Cipru, Nikos Anastasiades, la palatul prezidențial din Nicosia, urmând să ofere o prelegere la Facultatea de Teologie din Nicosia pe tema „Provocări și oportunități teologice contemporane”.

Foto: Greek News

Comentarii Facebook


Știri recente