Arhiepiscopul Gherasim Cristea pomenit la 40 de zile în Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea

Sute de credincioși din județul Vâlcea, numeroși preoți din Eparhia Râmnicului alături de oficialități centrale și locale vâlcene, au venit, astăzi, 17 mai 2014, de la primele ore ale dimineții la Catedrala Arhiepiscopală spre a stărui în rugăciune pentru cel care i-a păstorit cu dragoste și grijă părintească vreme de trei decenii, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Gherasim Cristea, după cum informează arhiram.ro

Fostul arhipăstor al Eparhiei Râmnicului a fost pomenit astăzi în Catedrala arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, la 40 de zile de la trecerea sa la cele veșnice, de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, împreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului și un numeros sobor de preoți și diaconi.

Slujbele dedicate pomenirii vrednicului ierarh la 40 de zile de la plecarea la Domnul au început cu Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii a fost pomenit și Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, fostul Arhiepiscop al Râmnicului.

După Sfânta Liturghie, de la orele 11, 00, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu, Locțiitor de Arhiepiscop al Râmnicului împreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul și cu întreg soborul de slujitori au săvârșit slujba parastasului în biserică și apoi la mormântul Arhiepiscopului Gherasim.

În cuvântul de învățătură rostit în Catedrala Arhiepiscopală, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a evocat personalitatea Arhiepiscopului Gherasim, arătând că de la naștere și până la trecerea la cele veșnice, viața Părintelui Ierarh Gherasim a fost o liturghie în sensul sacru de slujbă adusă lui Dumnezeu la Sfântul Altar. Înaltpreasfinția Sa a arătat că fostul întâistătător al Eparhiei Râmnicului a fost un model de lucrare responsabilă și roditoare, manifestându-și iubirea față de preoți, credincioși, monahi și monahii, dar și hărnicia față de toate unitățile de cult, atât monahale cât și parohiale de pe întreg teritoriul arhiepiscopal.

Răspunsurile liturgice au fost date de către grupul de psalți al Catedralei Arhiepiscopale.

La final, cei doi ierarhi împreună cu părinții slujitori au mers la mormântul Arhiepiscopului Gherasim aflat pe platoul din incinta Centrului Eparhial unde au săvârșit o slujbă de pomenire și au sfințit crucea de marmură de la mormânt. Alături de sobor au participat membrii Permanenței Arhiepiscopale, angajații Centrului Eparhial, oficialități centrale și locale, preoți, stareți și starețe de la mănăstirile din Eparhie, monahi și monahii, precum și numeroși credincioși care au păstrat un moment de reculegere la mormântul ierarhului și s-au rugat pentru sufletul lui.

Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim a trecut la Domnul în dimineața zilei de 9 aprilie 2014, fiind înmormântat în incinta Centrului Eparhial din Râmnicu Vâlcea. De la moartea fostului arhipăstor, 9 aprilie, în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea au fost oficiate slujbe de pomenire pentru sufletul acestuia în fiecare zi după Sfânta Liturghie.

Comentarii Facebook


Știri recente