Arhiepiscopul Eftimie, pomenit la Roman | „Cea mai mare calitate a lui a fost bunătatea inimii”

„Bunătatea inimii a fost cea mai bună calitate a Arhiepiscopului Eftimie, împlinind aceasta din dorința de a se asemăna cu Dumnezeu”, a spus Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul joi, la pomenirea de şapte ani a ierarhului.

PS Timotei a fost delegatul Patriarhului României la comemorarea ierarhului care a condus Eparhia Romanului timp de peste 30 de ani.

La finalul Liturghiei pe care a prezidat-o, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a evidenţiat darurile speciale pe care le-a avut Arhiepiscopul Eftimie.

„În primul rând, consider că a fost blând și smerit cu inima împlinind cuvintele Mântuitorului: Învățați de la Mine că sunt blând și smerit cu inima (Matei 11:29). A avut darul prieteniei pe care l-a cultivat încă din vremea studiilor seminariale și apoi teologice. (…) A avut și alte daruri, între care amintim faptul că a fost primitor, binevoitor, deschizând larg ușile reședinței sale și ale eparhiei pentru oaspeți care erau în trecere sau care s-au stabilit aici în vremuri de încercare pentru ei, cum a fost Arhiepiscopul Adrian Hriţcu”, a spus Preasfinţia Sa.

Slujba Parastasului a fost oficiată de: Mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei, Arhiepiscopul Ioachim al Romanului şi Episcopii Ignatie al Huşilor, Andrei al Covasnei şi Timotei Prahoveanul.

„Ai fost un om bun, Părinte!

În cuvântul adresat preoților și credincioșilor, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a vorbit despre virtuțile generației din care a făcut parte arhiepiscopul comemorat, despre bunătatea sa proverbială și despre suferințele Bisericii din acele timpuri.

„El face parte dintr-o generație de arhierei care a lăsat în urmă acest sentiment al bunătății. Ai fost un om bun, Părinte! era cuvântul și starea sufletească a credincioșilor eparhiei acum șapte ani, în această catedrală, în fața trupului Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Eftimie. El a plecat la ceruri, iar de acolo, din înălțime, privește spre Eparhia sa, se bucură de faptul că viața misionară, duhovnicească și edilitară continuă sub oblăduirea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, se bucură și văzându-vă pe dumneavoastră și pe noi în această catedrală, nu departe de mormântul unde odihnește întru așteptarea Învierii”.

„Un model care oferea nădejde

IPS Ioachim s-a arătat recunoscător că a trăit în preajma Arhiepiscopului Eftimie, un „om minunat care a marcat timpul său ca nimeni altul”. Ierarhul a precizat că predecesorul său a fost „un model care oferea nădejde și încredere”.

„Eftimie Arhiepiscopul a fost cel care a întărit pe fiecare cu chipul său iconic care totdeauna era zâmbitor, dar care purta și greutatea datoriei pe care o avea fiind foarte conștient față de ierarhii Sfântului Sinod, față de preoți, de călugări și călugărițe și față de bine credincioșii creștini ai acestei Eparhii. Înaltpreasfințitul Eftimie a știut să răscumpere timpul, adică să transfigureze vremea căci zilele rele au fost, sunt și vor fi”.

Slujba Parastasului a fost urmată de un Trisaghion la mormântul arhiepiscopului, care îşi doarme somnul de veci în curtea catedralei.

Arhiepiscopul Eftimie a fost cel de-al 76-lea ierarh al Eparhiei de la Roman. S-a născut la data de 9 noiembrie 1914, în satul Schitul, comuna Hangu (astăzi comuna Ceahlău), judeţul Neamţ.

În data de 30 ianuarie 1972 a fost hirotonit arhiereu vicar la Roman. Şase ani mai târziu a fost instalat episcop titular al Eparhiei Romanului şi Huşilor. În anul 2009, eparhia a fost ridicată la rangul de arhiepiscopie, Preasfinţitul Părinte Eftimie devenind Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului. S-a mutat la Domnul în ziua de 4 noiembrie 2014.

Sursă foto: Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Comentarii Facebook


Știri recente

Hram la Mănăstirea Strâmba din Bistrița-Năsăud: Dorim să avem și noi credința Sfântului Spiridon, spune Mitropolitul Andrei

Mănăstirea Strâmba din județul Bistrița-Năsăud și-a serbat joi hramul, sărbătoarea Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei. Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului a oficiat Sfânta Liturghie și a evidențiat necesitatea dobândirii credinței, pornind de la virtuțile…