Arhiepiscopul de Toledo și Dallas a sărbătorit Boboteaza la Catedrala din Iași

Arhiepiscopul de Toledo Dallas la Iași

Arhiepiscopul Alexandru de Toledo și Dallas a slujit de Bobotează împreună cu Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei la Catedrala din Iași, informează Doxologia.

Ierarhul Bisericii Ortodoxe din America a participat la Liturghia Sf. Vasile și la Sfințirea cea Mare a apei. Înaltpreasfinția Sa le-a vorbit ieșenilor despre calea cunoașterii lui Dumnezeu.

„Smerenia, dăruirea de sine, răbdarea, umilinţa, bunătatea şi mila” reprezintă potrivit Arhiepiscopului Alexandru calea pe care trebuie să o urmăm ca să fim cu adevărat părtași la Arătarea lui Dumnezeu (Teofania).

„Aceasta este calea prin care ni se deschid porţile luminii şi prin această cale ni se revarsă prezenţa lui Dumnezeu”, a adăugat Arhiepiscopul de Toledo și Dallas, specialist în Patrologie, Ascetică şi Mistică.

11 vase de lemn a câte 1.000 de litri apă au fost pregătite la Catedrala Mitropolitană pentru miile de ieșeni prezenți la slujba de Bobotează din 6 ianuarie 2019.

IPS Teofan la Slujba Aghesmei Mari, 6 ianuarie 2019. ©Doxologia.

Mitropolitul Teofan a spus referitor la Sărbătoarea Bobotezei că este momentul în care „Dumnezeu binecuvântează întreaga creaţie care suspină, după cum spune Sfântul Apostol Pavel, din cauza păcatelor noastre”.

„Dumnezeu aşteaptă ca noi oamenii să îndeplinim prin credinţă şi fapte bune voia Lui ca întreaga creaţie să se elibereze de blestemul faptelor noastre care se aşază asupra lor”.

Arhiepiscopul de Toledo și Dallas

Alexandru Golitzin, descendent al prinților ruşi Golitzin, monah atonit şi profesor universitar american, a devenit Arhiepiscop de Toledo și Dallas pe 5 mai 2012.

S-a născut în 1948, la Los Angeles, Statele Unite ale Americii.

Tatăl său provenea dintr-o familie nobiliară rusă, refugiată în Statele Unite ca urmare a Revoluţiei bolşevice, iar mama lui era originară din Bornemouth. A fost botezat în tradiţia ortodoxă rusă. Şi-a început educaţia ortodoxă în Biserica „Sf. Inocenţiu” din Tarzana.

Arhiepiscopul Alexandru de Toledo și Dallas. ©Toledo Blade.

Şi-a continuat studiile la University of California Berkeley, de unde şi-a luat licenţa (BA) în Filologie. A obţinut un master în Teologie la Seminarul „Sf. Vladimir” din Crestwood, New York. A luat doctoratul în Teologie la Universitatea Oxford în 1980, cu o teză despre Sf. Dionisie Areopagitul, avându-l drept coordonator pe episcopul Kallistos Ware.

În timpul studiilor doctorale, a petrecut doi ani în Grecia şi un an la Muntele Athos, în preajma stareţului Emilianos de la Mănăstirea Simonos Petras. A fost hirotonit diacon în 1981 şi preot în 1984. A intrat în monahism în 1986, primind ulterior rangul de arhimandrit.

În 1990 a devenit profesor de Teologie la Marquette University din Milwaukee. Sfera cercetărilor sale cuprinde începuturile tradiţiei ascetice şi mistice creştine şi evoluţia acesteia în lumea de limbă greacă şi siriacă, fiind interesat în special de continuităţile şi paralelele dintre aceasta şi iudaismul celui de-al doilea Templu şi respectiv iudaismul rabinic.

Foto credit: Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente