Arhiepiscopul Ciprului despre Postul Mare: Nevoința noastră să fie spre critică și cunoaștere de sine

Într-o enciclică publicată la începutul Postului Mare, Arhiepiscopul Hrisostom al Ciprului îndeamnă credincioșii să-și deschidă inimile către Hristos și să utilizeze perioada de postire pentru o mai bună cunoaștere de sine și pentru a cultiva iertarea.

„Să-L lăsăm pe Hristos să intre în inimile noastre, iar nevoința noastră să fie spre critică de sine și cunoaștere de sine, dar și spre izbăvirea noastră de sentimentul dreptății față de ceilalți, oricine ar fi aceștia, casnicii noștri, colegii de muncă, din viață, din comunitate, din parohie, din lume”.

„Sfântul și Marele Post este un stadion duhovnicesc al virtuților, un timp al pocăinței și rugăciunii, al trezviei și zdrobirii inimii, o perioadă de postire, de curățire a sufletului și de iertare,” reamintește Preafericitul Părinte Hrisostom în scrisoarea sa pastorală publicată pe site-ul Arhiepiscopiei.

„Toată această perioadă binecuvântată este o călătorie sfântă, pe care o promovează Biserica noastră în fiecare an, pentru fiecare credincios care dorește să meargă împreună cu Mântuitorul Hristos, să învieze împreună cu El și să se împărtășească de Împărăția Lui cea veșnică și dumnezeiască”.

Prin intermediul slujbelor care se țin în perioada Postului Mare, Biserica „vine să ne trezească și ne invită la asceza înfrânării, rugăciunii și facerii de bine, dar și la calea pocăinței mântuitoare de suflet”.

Arhiepiscopul Ciprului semnalează că „lupta împotriva răului și păcatului necesită pocăință, respingerea relelor, cercetarea patimilor și depărtarea de lucrurile rele”.

Mesajul face referire la Acatistul Bunei Vestiri, care se citește în fiecare vineri din Postul Mare în bisericile elenofone. Această „creație a poporului credincios al lui Dumnezeu”, scrie Arhiepiscopul, exprimă „nemărginita recunoștință și caldele noastre mulțumiri pentru pricina mântuirii, bucuriei și speranței, dar și a păcii lumii care este Mireasa nenuntită și pururea fericita și preanevinovata Ocrotitoare și ajutătoare a neamului nostru”.

Scrisoarea de trei pagini adresată credincioșilor din insula Cipru dezvoltă tema iertării, în special după modelul mucenicilor, care „și-au jertfit viața atât pentru iubirea lui Dumnezeu, cât și pentru semenii lor”. Acest lucru a fost posibil pentru că „îl aveau pe Hristos în inima lor”.

„Au primit iubire, îndelungă răbdare și blândețe în Duhul Sfânt, iar harul le-a dat bucuria de a ierta, de a se ruga și de a nu se plânge. Smerenia și iubirea i-a făcut să ierte”.

„Odată cu începerea Sfântului și Marelui Post, fără a lăsa postul, mersul la biserică, rugăciunea, calea pocăinței, să rămânem în chipul mucenicilor, în chipul iertării”.

Concluzionând că „iertând, vom fi iertați”, Arhiepiscopul Hrisostom își exprimă dorința ca „greutățile prezentului să se transforme în binecuvântări”.

Foto credit: simerini.sigmalive.com

Comentarii Facebook


Știri recente