Arhiepiscopul Ciprian, rugăciuni la mormântul lui Simion Mehedinți la 153 de ani de la nașterea marelui savant

Duminică, 17 octombrie, Arhiepiscopul Ciprian al Buzăului și Vrancei a înălțat rugăciuni pentru sufletul savantului Simion Mehedinți la mormântul acestuia aflat lângă biserica din Soveja.

Evenimentul a avut loc în contextul „Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul” și a marcat împlinirea a 153 de ani de la nașterea marelui geograf (16 octombrie 1868).

Ierarhul a participat apoi și la momentul literar prezentat de un grup de elevi ai Școlii Gimnaziale din comună.

Comemorarea a avut loc la finalul Sfintei Liturghii oficiate de IPS Ciprian în biserica din Soveja. În cadrul slujbei a fost hirotonit un nou preot pentru Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din Buzău.

Vezi mai multe detalii pe site-ul oficial al Eparhiei.

Simion Mehedinți a fost fiul dascălului bisericesc din Soveja, Neculai Mehedinţi, și nepotul preotului Radu Mehedinţu. A crescut într-o familie numeroasă, având zece frați.

A urmat clasele primare la Școala din Vidra iar cursurile liceale la Focșani și București. A studiat apoi apoi în Franța și Germania. A devenit profesor la Universitatea din București, la prima catedră de geografie din România. A fost membru titular al Academiei Române din anul 1915 și director al revistei Convorbiri literare.

Simion Mehedinți a avut un rol important în dezvoltarea gândirii geografice și geopolitice în România. S-a preocupat de stabilirea obiectului și conținutului geografiei, de precizarea locului ei în sistemul științelor, de determinarea legilor și categoriilor geografice și a metodelor de cercetare în geografie și geopolitică.

Foto credit: Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

Comentarii Facebook


Știri recente