Arhiepiscopul Ciprian: Numărul mare al sfinților din calendarul Bisericii ne arată că sfinţirea vieţii nu este imposibilă

Arhiepiscopul Ciprian a slujit duminică în biserica Parohiei Ogrăzile din comuna buzoiană Merei.

La predică, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei a vorbit despre Sfântul Grigorie Palama, căruia i-a fost consacrată a doua duminică din Postul Paştelui, precum şi despre modul în care ne putem sfinţi viaţa.

„Sfântul Grigorie Palama a clarificat odată pentru totdeauna o învățătură extrem de importantă pentru Ortodoxia răsăriteană, referitoare la posibilitatea creștinului de a vedea cu ochii credinței lumina dumnezeiască a Preasfintei Treimi, prin rugăciune permanentă, săvârșită în stare de isihie sau liniște sufletească, în duh de smerenie și în ascultare de Sfânta Biserică”.

„Este vorba despre energiile necreate, cunoscute sub denumirea de «har dumnezeiesc», ce izvorăsc din ființa lui Dumnezeu și de care s-au împărtășit Sfinții Apostoli Petru, Iacov și Ioan pe Muntele Tabor, când Mântuitorul Iisus Hristos S-a schimbat la față înaintea lor, precum și alți sfinți, în frunte cu Maica Domnului”.

„Pentru a ni se împlini rugăciunile adresate lui Dumnezeu, este nevoie să ne întărim și mai mult în credință, pentru că, fără dreaptă credință, fără nădejde și fără dragoste revărsată asupra semenilor noștri, nu putem să ne sfințim viața”.

„Știm că suntem oameni neputincioși și supuși greșelilor, dar Dumnezeu ne-a dat rațiune ca să reflectăm la ceea ce ne-a învățat Mântuitorul Hristos și ne-au explicat Sfinții Părinți, că sfințirea vieții este, într-adevăr, greu de dobândit, dar nu imposibil, dovadă în acest sens fiind numărul atât de mare al sfinților din calendarul Bisericii noastre, pe care îi pomenim în fiecare zi. Ei ne sunt modele de viețuire creștină autentică și, totodată, de încurajare pentru continuarea luptei duhovnicești cu ispitele vrăjmașului, încredințându-ne că Dumnezeu Însuși ne ajută să ne purtăm crucea până la capătul drumului, unde ne așteaptă Mântuitorul Iisus Hristos Cel răstignit și înviat”, a afirmat Înaltpreasfinţia Sa.

Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Foto credit: Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente