Arhiepiscopul Ciprian explică de ce utilizăm apelativul „Măicuța Domnului”

Arhiepiscopul Ciprian a explicat joi de ce se utilizează apelativul „Măicuța Domnului” atunci când facem referire la Preasfânta Născătoare de Dumnezeu.

Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în ziua sărbătorii Adormirea Maicii Domnului la hramul Vechii Catedrale Arhiepiscopale din Buzău.

Lăcaşul de cult este zidit pe locul altei biserici mai vechi (probabil, din timpul domnitorului Radu cel Mare) şi datează din anul 1649, fiind ctitoria voievodului Matei Basarab al Țării Românești (1632-1654).

În omilia rostită cu această ocazie, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei a spus că Maicii Domnului noi îi spunem «Măicuța Domnului», pentru că „o simțim aproape”.

Potrivit ierarhului, această expresie este utilizată doar de români şi exprimă „cât de apropiată ne este Maica Domnului, cât de puternică este starea de intimitate dintre noi și Maica Domnului, câtă încredere avem că ea ne ajută efectiv și se roagă permanent pentru noi”.

Răspunsurile liturgice din timpul slujbei au fost oferite de psalții Catedralei Voievodale și de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

După Sfânta Liturghie, Părintele Arhiepiscop a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș, trecuți la cele veșnice.

Foto credit: Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei

Comentarii Facebook


Știri recente