Arhiepiscopul Casian îndeamnă la transmiterea către noile generaţii a tradiţiilor preţuite în satele româneşti

Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos a îndemnat joi la transmiterea tinerelor generaţii a tradiţiilor şi obiceiurilor încă preţuite şi păstrate cu sfinţenie în satele româneşti.

Afirmaţia a fost făcută în cadrul vizitei întreprinse în localitatea gălăţeană Fundeanu.

Vizita a avut loc în contextul Anului 2019, declarat Anul omagial al satului românesc în Patriarhia Română şi face parte din seria activităţilor organizate în satele cu populaţie mai puţin numeroasă, mai izolate şi cu posibilităţi materiale reduse din Eparhia Dunării de Jos.

Programul a început în biserica parohială cu oficierea Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite de un sobor de preoţi din cercul misionar al zonei, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos.

În continuare, a fost oficiată Taina Sfântului Maslu, în prezenţa Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, la care au luat parte elevi, cadre didactice, primarul din localitate şi numeroşi credincioşi.

După Taina Sfântului Maslu, Părintele Arhiepiscop a oficiat o slujbă de pomenire pentru preoţii, dascălii şi primarii trecuţi la cele veşnice.

În continuare, într-un spaţiu special amenajat, cadre medicale voluntare, între care şi preoţi ce au şi profesia de medic, au oferit gratuit consultaţii de specialitate la peste 100 de persoane dezavantajate social, cu dizabilităţi, cu vârste înaintate, greu deplasabile.

Serviciile medicale au fost acordate urmare a protocolului „Sănătate pentru sate” încheiat între Patriarhia Română şi Ministerul Sănătăţii în anul 2015 şi au constat în măsurarea tensiunii arteriale, investigaţii de tip EKG, ecografii abdominale, controlul glicemiei şi efectuarea consultului medical general pentru depistarea bolilor cronice.

La final, elevii Şcolii Gimnaziale din localitatea Fundeanu au oferit celor prezenţi un program cultural-artistic ce a cuprins cântece populare şi poezii.

Cu acest prilej, parohia a organizat şi o expoziţie tematică, în care au fost prezentate obiecte de artizanat specifice satului românesc tradiţional, veşminte preoţeşti, unelte de lucru din gospodării, icoane vechi, ştergare, vase de lut, fotografii cu case tradiţionale şi chipuri de ţărani şi alte lucruri prezente în casa şi în gospodăria ţăranului român.

Foto credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Comentarii Facebook


Știri recente