Arhiepiscopul Calinic a slujit la Mănăstirea Aninoasa pictată de Sf. Pafnutie Zugravul: în imagini

Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a slujit în Duminica Sfinților Români la Mănăstirea Aninoasa, locaş de cult pictat de Sfântul Pafnutie Zugravul.

Cu acest prilej, ierarhul argeșean a oferit părintelui Nectarie și maicii stareţe Ecaterina distincția eparhială ,,Crucea Basarabă”.

Liturghia a fost oficiată în curtea mănăstirii ctitorită de boierul Tudoran Vlădescu în anul 1677.

Mănăstirea Aninoasa

În perioada comunistă, Mănăstirea Aninoasa a devenit biserică de mir, fiind reînființată ca mănăstire de maici în anul 2001 prin grija Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Calinic.

În prezent se află într-un amplu proiect de restaurare realizat prin accesarea de fonduri europene.

Biserica și chiliile impresionează prin stilul brâncovenesc, dar și prin pictura din interior, care aparține Sfântului Pafnutie Zugravul, canonizat recent de Biserica Ortodoxă Română.

Sfântul Pafnutie Zugravul

Hotărârea canonizării Cuviosului Pafnutie a fost adoptată în cadrul şedinţei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române întrunit în perioada 4-5 iulie 2017, la Reşedinţa Patriarhală.

Pictorul Pârvu Mutu, reprezentant de seamă al stilului brâncovenesc, a trăit în perioada 1657-1735, fiind născut în Câmpulung Muscel. Spre sfârșitul vieții a fost tuns în monahism, primind numele de Pafnutie.

Proclamarea canonizării a avut loc duminică, 6 august 2017, la Mănăstirea Robaia.

 

Foto credit: Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului

Comentarii Facebook


Știri recente