Arhiepiscopul Calinic a inaugurat o troiţă în incinta Aeroportului din Suceava

Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic a sfinţit miercuri troiţa amplasată în incinta Aeroportului Internaţional din Suceava. Troiţa a fost construită în memoria evenimentului din anul 2009, când pentru prima dată Sfânta Lumină a fost adusă credincioșilor din Nordul Moldovei pe aeroportul internațional „Ștefan cel Mare”.

Troița care prezintă scena Învierii Domnului a fost pictată manual, fiind realizată din sticlă topită și mozaic.

La finalul slujbei, ierarhul a vorbit despre dovezile care atestă Învierea Domnului.

„Învierea de unii a fost crezută, de alții a fost contestată. În susținerea Învierii a fost nevoie de argumente vii și de argumente mute. Printre argumentele vii se numără toți cei care L-au văzut pe Mântuitorul Iisus Hristos înviat, nu înviind.

„Printre argumentele mute se numără, în ordine, Giulgiul de la Torino, Mahrama Veronicăi, Ștergarul de la Oviedo și Sfânta Lumină de la Ierusalim. Giulgiul, Mahrama și Ștergarul sunt documente, relicve și icoane.”

Lumina Sfântă constituie un alt argument al Învierii, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

„Sfânta Lumină a intrat în tradiție pe baza argumentelor scripturistice, pentru că a fost văzută de femeile mironosițe, de apostoli, de Toma; sigur, Sfânta Lumină a Învierii a fost văzută de toți cei care s-au bucurat de prezența lui Hristos până la plinirea vremii. (…) Sfânta Lumină este un argument al Învierii lui Hristos care face parte integrantă din Hristos. Nu se poate vorbi despre Sfânta Lumină fără de Hristos.”

La eveniment au participat autorităţi locale, clerici şi angajaţi ai instituţiei.

Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, a amintit că în anul 2009 domnia sa a venit cu propunerea construirii troiţei, loc de închinare pentru călătorii care sosesc pe acest aeroport.

„În 2009, pentru prima dată, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Pimen al Sucevei și Rădăuților, s-a adus Lumina Sfântă aici, la Suceava. (…) Îmi aduc aminte, în primul an și apoi ani la rând plecau delegații spre Nordul Bucovinei, la Cernăuți, spre Basarabia, spre Ardeal, în Dobrogea și în alte părți. Veneau avioane mici ca să ia Sfânta Lumină.”

Primele curse aeriene au operat pe Aeroportul „Stefan cel Mare” – Suceava începând cu anul 1962.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Comentarii Facebook


Știri recente

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…