Arhiepiscopul Aradului s-a rugat pentru eroii căzuţi la Păuliş în 1944

Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a participat la manifestările dedicate celei de-a 74-a comemorări a Detașamentului Păuliș, ce s-a desfășurat duminică în Piața Avram Iancu din Arad.

Chiriarhul a oficiat o slujbă de pomenire și a rostit un cuvânt comemorativ, după care a avut loc depunerea de coroane, informează Arhiepiscopia Aradului.

În cuvântul rostit, Arhiepiscopul Timotei a explicat că jertfa eroilor de la Păuliș a avut loc tocmai în săptămâna Înălțării Sfintei Cruci, ca o jertfă pentru țară și pentru neam.

Evenimentul a continuat cu defilarea detaşamentului de onoare şi a tehnicii de luptă, un exercițiu demonstrativ, un concert de muzică militară, precum și vizionarea unei expoziții de armament și tehnică militară.

La manifestări a participat Mihai Fifor, ministrul Apărării, Florentina Horgea, prefectul Aradului, Gheorghe Falcă, primarul Aradului, Sergiu Bîlcea, vicepreședintele Consiliului Județean Arad, parlamentari și alte oficialități.

Organizatorii evenimentului comemorativ dedicat eroilor de la Păuliș care au murit pentru apărarea defileului Mureș și Criș au fost: Instituția Prefectului Arad și Centrul Militar Județean Arad.

Bătălia de la Păuliş

Bătălia de la Păuliş (11 – 14 septembrie 1944) a rămas în istorie drept una dintre cele mai crâncene lupte din Al Doilea Război Mondial purtate de trupele române după întoarcerea armelor contra nazişilor.

Un grup de elevi ai Şcolii militare de subofiţeri de la Radna, cu vârste cuprinse între 18 şi 20 de ani, au reuşit să ţină în loc trupele ungare şi germane, mult mai bine echipate şi mai experimentate, care îi copleşeau în proporţie de opt la unu.

Dintre cei 1.500 de ostaşi care au luptat în septembrie 1944 sub comanda colonelului Alexandru Petrescu, devenit ulterior general, foarte puțini au rămas în viață.

Foto credit: Arhiepiscopia Aradului

Comentarii Facebook


Știri recente