Arhiepiscopul Antim Nica a fost pomenit la Catedrala din Galaţi

Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a oficiat vineri o slujbă de pomenire pentru Arhiepiscopul Antim Nica, la mormântul acestuia, în Catedrala din Galaţi. Parastasul a fost prilejuit de sărbătoarea Sfântului Mucenic Antim, Episcopul Nicomidiei, informează eparhia.

„La pomenirea Sfântului Sfinţit Mucenic Antim este firească rugăciunea la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscopul nostru, al Dunării de Jos, Antim Nica, o personalitate proeminentă a vieţii bisericeşti din Basarabia şi din România, teolog profund cu studii în ţară şi în străinătate, în Europa şi în Asia (în Liban la Beirut)”, a spus Înaltpreasfinţia Sa în cuvântul rostit la parastas.

Înaltpreasfinţitul Părinte Casian l-a numit pe Arhiepiscopul Antim „un slujitor destoinic” şi a evidenţiat activitatea sa profesională.

„A fost cadru didactic universitar la Cernăuţi, exarh al mănăstirilor din Basarabia, episcop ortodox român al Ismailului şi apoi, timp de 22 de ani, sfetnicul marelui Patriarh Justinian, participând la cele mai importante momente din viaţa Bisericii – canonizarea Sfinţilor Români, deschiderea bisericii spre celelalte biserici, fiind preşedintele Comisiei teologice pentru raporturile dintre Biserica Ortodoxă şi Bisericile Vechi Orientale”.

Înaltpreasfinţia Sa a subliniat misiunea desfăşurată în Eparhia Dunării de Jos.

„Ca ierarh al Dunării de Jos a strălucit prin demnitate, în timpuri grele de furtună, prin misiune coerentă, viaţă litugică atentă şi demnitate din Biserică spre sufletele şi inimile noastre, sperând că toate vituţile lui n-au intrat în mormânt ci ne inspiră zi de zi în lucrarea cu vrednicii preoţi, cinul monahal şi credincioşii de la Dunărea de Jos”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Casian.

Arhiepiscopul Antim Nica

S-a născut la 24 februarie 1908, în satul Bogzeşti (ţinutul Orhei) din Basarabia. A studiat la Seminarului Teologic din Chişinău, apoi a frecventat cursurile Facultăţii de Teologie din acelaşi oraş (1927-1931).

A fost tuns în monahism la Mănăstirea Curchi din Orhei, în ziua de 24 iunie 1935. La praznicul Adormirii Maicii Domnului din anul 1935 primeşte hirotonia întru ierodiacon, la 11 aprilie 1936 este hirotonit ieromonah, la 21 mai 1939 protosinghel, iar pe 8 noiembrie1940 arhimandrit.

A fost ales episcop al Cetăţii Albe-Ismail şi a fost hirotonit arhiereu în ziua de 23 ianuarie 1944. La scurt timp, când Episcopul Cosma Petrovici este obligat de autorităţile de atunci să se retragă, Antim Nica este numit episcop-locotenent la Galaţi, fiind instalat la 15 septembrie 1947.

În urma pensionării episcopului Chesarie Păunescu al Dunării de Jos, Colegiul Electoral Bisericesc îl alege, la 10 iunie 1973, ca episcop eparhiot la Galaţi, fiind instalat în scaun de Patriarhul Justinian, în ziua de 19 august 1973.

În anii de păstorire la Galaţi, arhiepiscopul Antim a avut o deosebit de bogată activitate, atât pe plan administrativ, cât şi pe plan spiritual, printre altele punând în valoare şi aducând la lumină complexul paleocreştin de la Niculiţel (locul unde au fost descoperite moaştele Sfinţilor Zotic, Atal, Camasie şi Filip).

Arhiepiscopul Antim Nica a trecut la cele veşnice în anul 1994.

Comentarii Facebook


Știri recente