Arhiepiscopul Albaniei oferă „antidotul pentru nesiguranță” în mesajul pastoral de Crăciun

În mesajul pastoral transmis anul acesta de Crăciun, Preafericitul Părinte Anastasie, Arhiepiscopul Albaniei, oferă „antidotul pentru nesiguranța” generalizată în societatea contemporană.

„Antidotul vindecător pentru virusul nesiguranței” este chiar sărbătoarea Nașterii Fiului și Cuvântului lui Dumnezeu.

„O nesiguranță difuză asemenea prafului nuclear se împrăștie în societatea contemporană, provocând o dispnee care neliniștește. Mulți încearcă să o rezolve acumulând tot felul de bogății materiale. Alții caută prieteni puternici, factori politici și economici. Unii se refugiază în ideologii religioase stranii de origine asiatică. Oamenii își caută siguranța în multe feluri”, scrie Arhiepiscopul Anastasie la începutul scrisorii sale pastorale.

„Sărbătoarea Crăciunului vine să ofere antidotul vindecător pentru virusul nesiguranței, ne aduce în minte și în conștiință un adevăr foarte des uitat: că „Dumnezeu este cu noi”. Tocmai aceasta înseamnă numele Izbăvitorului care a venit, Emmanuel. Cuvântul lui Dumnezeu S-a făcut trup și S-a sălășluit între noi (Ioan 1:14)”.

„Aceasta reprezintă experiența Bisericii prin excelență: Dumnezeu cel nemărginit și necuprins cu mintea nu a abandonat lumea în forțele urii și egocentrismului. Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu Și-a asumat firea umană”, a adăugat Arhiepiscopul Tiranei.

Preafericirea Sa atrage atenția că „mulți resping revelația în Hristos susținând că universul este condus de o Minte și Putere Superioară”.

„De abilități intelectuale dispune și omul, cea mai desăvârșită creație a lumii. Însă una dintre caracteristicile sale speciale este conștiința de sine, că este persoană”.

„Atunci de ce acei care se referă indefinit la Puterea Superioară o vor impersonală? De ce neagă faptul că această Realitate Superioară este în același timp o Persoană cu conștiință de sine”, întreabă Arhiepiscopul Anastasie.

„Noi creștinii credem că Domnul și Creatorul universului nu este o persoană impersonală și nedefinită, ci este Dumnezeul cel Viu, Care Se descoperă în mod voluntar și care leagă o relație de iubire cu omul”.

„Biserica nu pretinde să impună acest adevăr. În timpul marii sărbători a Crăciunului, mai ales, ea proclamă acest adevăr în mod doxologic, chemându-ne să ne apropiem esențial cu credință caldă și iubire reală”.

„Înălțarea spirituală în Hristos nu se întâmplă automat. Ea presupune, în special, credință. Iar sărbătoarea Nașterii Domnului ne cere o trezvie pentru a primi personal pe Iisus Hristos ca Mântuitor, Călăuză, Insuflator al gândurilor, al trăirilor, deciziilor și acțiunilor noastre”.

În mesaj, Preafericitul Părinte Anastasie atrage atenția că pentru a deveni un ucenic veritabil al lui Hristos, creștinul de astăzi trebuie să nu se limiteze la „preocuparea de sine însuși”, fiind nevoie de o luptă pentru „dreptate, adevăr, reconciliere și pace”.

Ucenicul conștiincios al lui Hristos nu se limitează la preocuparea cu sine însuși. El simte totodată datoria de a lupta pentru dreptate, adevăr, reconciliere și pacea din mediul proxim și extins, contribuind la o coeziune socială sigură. El nu este limitat la îndatoririle sale religioase externe. Nu uită că „Făptuirea dreptăţii şi a judecăţii este mai de preţ pentru Domnul decât jertfa sângeroasă” (Pilde 21:3).

„Este bine cunoscut faptul că neliniștea și incertitudinea, care otrăvesc realitatea socială, sunt întreţinute din cauza corupției cu multe fețe, care este alimentată de minciuni, lăcomie, egocentrism, aroganță”.

„Tocmai pe acestea a venit să le răstoarne prin prezența Sa Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu cel întrupat”, subliniază Arhiepiscopul Anastasie.

El afirmă că prin coordonarea noastră cu principiile stabilite de Dumnezeu dobândim „cea mai mare garanție pentru siguranța vieții noastre și a societății în general”.

„Hristos rămâne cu noi nu numai în timpul orelor de zdrobire a inimii sau de cult, ci și în zilele înnorate de dubii și neputință. Conștientizarea prezenței Cuvântului lui Dumnezeu întrupat risipește norii incertitudinii, orice frică și anxietate”.

La finalul mesajului său, Arhiepiscopul Anastasie îndeamnă să-L primim pe Hristos „cu credință și iubire reînnoită”.

„Să ne înălțăm duhovnicește mintea și inima adorând Persoana lui Hristos cel iubit. Și în același timp să lucrăm pentru ca și alți semeni de-ai noștri de aproape și de departe să-L cunoască”.

„În neliniștea pe care o creează virusul nesiguranței, Hristos oferă antidotul eficient”.

Foto: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

3 minute de religie, zilnic la Trinitas TV

Proiectul pe care un profesor de religie l-a inițiat pentru a ajunge la elevii săi în contextul actualei pandemii ajunge, începând de luni, pe micile ecrane. Profesorul Florin Zărnescu a realizat o serie de clipuri…