Arhiepiscopia Sucevei și Ministerul Culturii au semnat un parteneriat pentru restaurarea monumentelor din Bucovina

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a încheiat un parteneriat cu Ministerul Culturii, prin care cele două părți vor conlucra pentru protejarea, conservarea, restaurarea și valorificarea patrimoniului cultural și a monumentelor istorice din Bucovina. Ministerul Culturii va finanța proiecte de restaurare la care și arhiepiscopia va fi cofinanțator.

„Încă de la începutul mandatului meu am susținut și am promovat necesitatea parteneriatelor dintre Ministerul Culturii și alți actori implicați în promovarea și protejarea patrimoniului cultural”, a declarat Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu.

Ministrul a numit Bucovina „una dintre cele mai bogate zone din România în cultură, istorie și tradiții”.

„Semnarea acestui Protocol are o însemnătate deosebită pentru ceea ce înseamnă recunoașterea faptului că întotdeauna a fost, este și va fi o strânsă legătură între Cult și Cultură”, a declarat Arhidiaconul Vasile M. Demciuc, Consilier Monumente-Patrimoniu la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

„Sufletul culturii este cultura sufletului. Patrimoniul istoric și cultural al Sucevei, recunoscut pe plan internațional prin semnarea acestui Protocol, are șansa de a fi bine pus în valoare de a fi conservat, restaurat pentru a transmite, peste ani, frumusețea cărții de istorie care, pentru Țara Moldovei, la Suceava s-a deschis”, a mai spus consilierul eparhial.

Finanțarea din partea ministerului se va realiza prin Institutul Național al Patrimoniului, Programul Național de Restaurare urgențe – UNESCO.

Zona Bucovinei este renumită pentru bisericile și mănăstirile sale, opt dintre acestea fiind incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Foto credit: Ministerul Culturii

Comentarii Facebook


Știri recente