Arhiepiscopia Sucevei realizează o raclă nouă pentru moaştele Sf. Ioan

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a anunțat pe site-ul oficial că a inițiat demersurile de realizare a unei noi racle pentru moaștele Sfântului Ioan cel Nou.

Racla va avea dimensiunile celei vechi (lungimea de 1,930m, lăţimea de 0,620m, înălţimea de 0,650m), de formă rectangulară, cu capac și va fi aşezată pe patru picioare sferice.

„Având  în vedere vechimea acestei racle şi faptul că în ea sunt peste 600 de ani de istorie se impune numaidecât o restaurare si conservare a acestui sfânt odor de mare valoare istorică şi religioasă”, menţionează oficialii de la Arhiepiscopie.


Cei ce doresc să contribuie la proiect pot dona:

RON  RO 51 RNCB 0234037010910111

EUR   RO 83 RNCB 0234037010910117


Racla în care se află moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava este cel mai vechi relicvar  de la noi din ţară şi unul dintre cele mai vechi  din S-E Europei, de mare valoare artistică, unică între toate câte s-au păstrat de acest tip din vechea argintărie medievală.

Moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava au fost aduse pe teritoriul ţării noastre de Alexandru cel Bun în 1402.

Alaiul cu moaștele Sfântului Ioan au fost întâmpinat la locul numit „Poiana Vlădicăi”, în apropiere de Iași, de către domnitor și soția sa, de mitropolitul Iosif, de marii dregători, egumeni, călugări, preoți și credincioși, care l-au însoțit până la Suceava. Sursă foto: Wikipedia

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei

Comentarii Facebook


Știri recente