Arhiepiscopia Râmnicului îl omagiază pe Mitropolitul Bartolomeu Anania: Un secol de la naştere  

Mitropolitul Bartolomeu Anania va fi omagiat de Arhiepiscopia Râmnicului, în perioada 17-18 martie. „La împlinirea a 100 de ani de la nașterea Mitropolitului Bartolomeu Anania, în comuna natală Glăvile și în municipiul Râmnicu-Vâlcea se vor desfășura evenimente omagiale menite să pună în lumină vocația ctitoricească și activitatea sa literară”, anunţă reprezentanţii eparhiei.

Programul include lansări de carte, expoziții de fotografii și colocvii tematice.

Miercuri, 17 martie, la Biblioteca „Antim Ivireanul” din Râmnicu-Vâlcea va fi vernisată expoziția de carte „Mitropolitul Bartolomeu Anania – apostol al culturii române”.

Tot miercuri, Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea organizează colocviul „Valențe misionare ale operei Mitropolitului Bartolomeu”.

„Manifestările culturale vor continua joi, 18 martie 2021, la Glăvile, satul natal al mitropolitului. La Școala Gimnazială Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania, începând cu ora 11:00, vor avea loc lansări de carte, expoziții de fotografii și colocvii tematice”, precizează Arhiepiscopia.

Mitropolitul, teologul, prozatorul, poetul și dramaturgul Anania Bartolomeu (din botez Valeriu) s-a născut în data de 18 martie 1921 în Glâvile, județul Vâlcea.

În anul 1993, la 21 ianuarie, Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului. A fost hirotonit arhiereu în data de 7 februarie, în Catedrala arhiepiscopală din Cluj-Napoca.

În anul 2006, de Buna Vestire, Bartolomeu Anania a fost instalat Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Ierarhul cărturar a trecut la cele veşnice în 31 ianuarie 2011, fiind înmormântat în cripta ierarhilor de la demisolul Catedralei mitropolitane din Cluj.

Foto credit: Mitropolia Clujului

Citeşte şi: Mitropolitul Bartolomeu Anania va avea o casă memorială în satul natal

Comentarii Facebook


Știri recente