Arhiepiscopia Râmnicului a organizat un pelerinaj gratuit pentru romi

Mai multe persoane de etnie romă au participat săptămâna trecută la un pelerinaj gratuit la mănăstirile Vodiţa, Sfânta Ana şi Tismana din Mitropolia Olteniei.

Pelerinajul a fost organizat de Arhiepiscopia Râmnicului şi a fost coordonat de părintele Nicolae Dorin Buda, inspector coordonator al Departamentului de misiune pentru romi.

„Pelerinajul constituie unul dintre principalele mijloace de apropiere a omului de Biserică, împlinind, într-un anume mod, nevoia de căutare a valorilor credinței, de cunoaștere a experiențelor duhovnicești a sfinților, dar și a modalităților de fixare a acestora în cadrul  comunităților prin lucrarea lui Dumnezeu și a sfinților”, a afirmat părintele Nicolae Dorin Buda.

Acţiunea socială a făcut parte din programul „Phirutno vaś o des – Pelerin pentru o zi”.

Cerințele misiunii în rândul etnicilor romi privesc intensificarea activităților catehetice, susținerea procesului educativ și absolvirea ciclurilor superioare de învățământ, dezvoltarea sistemului de asistență socială și sprijin în integrarea lor pe piața muncii.

Dintre programele sociale demarate de Biroul Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului menţionăm:

  • Sastipen le rromenqe-Sănătatea rromilor: Peste 450 de persoane au fost consiliate în vederea dobândirii de comportamente sanogene și adoptării unui stil de viață sănătos.
  • Mirro ghiozdano – Ghiozdanul meu: elevii romi au primit  ghiozdane și rechizite şcolare;
  • Podema tatipe – Ghetuţe călduţe: au fost dăruite câteva sute de perechi de ghete pentru copiii romi.

Biroul eparhial de catehizare a romilor a fost înfiinţat în anul 2015.

Foto credit: Basilica.ro/Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente