Arhiepiscopia Iașilor construiește un centru maternal de peste 750.000 de euro pentru femeile în criză de sarcină

Departamentul Pro Vita al Arhiepiscopiei Iașilor construiește un centru maternal regional care va găzdui femei însărcinate din întreaga eparhie. Oamenii Bisericii vor suplini lipsa sprijinului oferit de familie sau de partener când femeia se confruntă cu o sarcină neașteptată. Pro Vita Iași aniversează cu acest proiect-reper un deceniu de activitate pro-viață.

„Din păcate, de cele mai multe ori, femeia este lăsată singură în fața unei grele decizii. Tocmai aici trebui să intervenim noi, ca bărbați, să preluăm parte din responsabilitatea deciziei și să apărăm viața”, a declarat Părintele Cosmin Brînză, coordonatorul proiectului.

Un bărbat nu are voie să fie pro-avort, spune el, „pentru că este înzestrat de Dumnezeu să fie protector și ajutor femeii, or avortul acționează exact invers”.

Centrul Maternal Sf. Emilia Iași va putea găzdui simultan 12 femei în criză de sarcină din județele Iași, Botoșani și Neamț. Pe perioada șederii, mamele vor beneficia de tot ce au nevoie din punct de vedere material pentru ele și pentru copiii lor și vor primi servicii de consiliere și formare pentru a se integra social.

Conceptul este cel de home care: nu arată ca un centru social, ci ca o casă, iar femeile sunt consiliate și sprijinite să se gestioneze și să-și câștige independența. „Vrem să oferim ajutor, nu judecăm, suntem solidari”, mai spune Părintele Cosmin Brînză.

Perioada de găzduire a mamelor va fi de maximum doi ani. Ulterior, dacă beneficiarele vor avea contract de muncă și copilul înscris la grădiniță, ele vor fi primi cazare gratuită, timp de 6-12 luni, în apartamentele protejate ale arhiepiscopiei din Iași, Botoșani sau Piatra Neamț.

Construcția va fi făcută pe o proprietate de 1.000 de metri pătrați, în valoare de aproximativ 200.000 de euro, oferită de Arhiepiscopia Iașilor. Eparhia a acoperit costurile de 30.000 de euro pentru studiul topografic, studiul geotehnic, proiectul arhitectural, expertiza tehnică și cadastrul.

În prezent, se lucrează la finalizarea proiectului tehnic, la proiectul de amenajare interioară, la campania de comunicare și de strângere de fonduri pentru construcția propriu-zisă.

Aceasta va avea suprafața utilă de 347 de metri pătrați, va fi începută în iunie 2022 și va avea un cost estimativ de peste 550.000 de euro.

Sfânta Emilia, ocrotitoarea centrului, este sărbătorită la 1 ianuarie. A fost o mamă creștină exemplară, care a dat lumii trei sfinți: Sf. Vasile cel Mare, Sf. Macrina cea Tânără și Sf. Petru al Sevastiei.

Donează

RO74CECEB00030RON1516513 (RON)
RO68CECE IS10C1EUR1103231 (EURO)
Cod Swift: CECERO, CEC Bank
Beneficiar: Mitropolia Moldovei și Bucovinei

Comentarii Facebook


Știri recente