Arhiepiscopia Clujului asigură transportul pacienţilor hemodializaţi la spitalul din Bistriţa

Serviciul de transport al pacienţilor hemodializaţi este cel mai recent proiect al Asociației „Filantropia Ortodoxă” din cadrul Arhiepiscopiei Clujului și se derulează în județul Bistrița-Năsăud, fiind unic în țară.

Serviciul a fost prezentat în cadrul Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Clujului desfăşurată sâmbătă la Cluj-Napoca.

Pentru transportul pa­cienților dependenţi de dializă s-a încheiat un contract cu Spitalul Județean de Urgență Bistrița, de aceste servicii beneficiind zilnic 33 de pacienți.

Mașinile Asociației Filantropia Ortodoxă parcurg întregul județ, și transportă pacienții de la domiciliu până la Spitalul de Urgență Bistrița și retur.

50 proiecte sociale

Acesta este doar unul dintre proiectele filantropice desfăşurate în eparhia condusă de Mitropolitul Andrei.

Arhiepiscopia Clujului are în prezent 50 de proiecte şi programe sociale, care asigură adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijiri medicale și paliative, educaţie copiilor şi tinerilor etc.

Anul trecut peste 15.000 de persoane au beneficiat de proiectele filantropice ale Eparhiei.

Lucrările Adunării Eparhiale

Ziua a început cu ședința Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Clujului, în cadrul căreia, consilierii eparhiali și-au prezentat rapoartele de activitate pe anul 2018.

Prezent la întrunire, președintele Academiei Române și rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, acad. Ioan Aurel Pop, a subliniat importanța satului românesc, în contextul anului omagial și a evidențiat câteva evenimente istorice importante care trebuie amintite anul acesta.

De la ora 10:00, în Capela Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca a fost oficiată o slujbă de Te Deum, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și a Preasfințitului Părinte Vasile Someșanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

La finalul slujbei, în deschiderea ședinței Adunării Eparhiale, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt în cadrul căruia a arătat tematica anului omagial și a vorbit celor prezenți despre importanța păstrării și transmiterii credinței ortodoxe.

În continuare, Ierarhul a subliniat importanța activității membrilor Adunării Eparhiale și a încheiat îndemnându-i la și mai multă misiune.

Ședința a continuat în sala „Episcop Nicolae Ivan” a Centrului Eparhial, unde au fost prezentate într-un mod interactiv, rapoartele pe anul 2018 ale celor patru sectoare din cadrul Arhiepiscopiei, reprezentate de pr. Cristian Baciu – sectorul administrativ-bisericesc, ec. Sorin Câlea – sectorul economic, pr. Bogdan Ivanov – sectorul cultural și Liciniu Câmpean – sectorul social-misionar. Pr. Vasile Nemeș, inspectorul eparhial, a prezentat raportul de activitate al compartimentului disciplinar.

La finalul întâlnirii, au vorbit despre importanța și implicarea școlilor teologice clujene: decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu și directorul Seminarului Teologic Ortodox, pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci.

De asemenea, au luat cuvântul mai mulți membri ai Adunării, printre care: președintele Senatului Universității Babeș-Bolyai, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, vicarul eparhial, pr. Iustin Tira, conf. univ. dr. Adrian Papahagi, acad. Marius Porumb și acad. Emil Burzo.

La ședință au participat, pe lângă membrii titulari, oficialități locale și județene din Cluj și Bistrița, oameni de cultură și alți invitați.

Foto credit: Adevarul

Comentarii Facebook


Știri recente