Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a organizat un simpozion dedicat imnografilor și cântăreților bisericești

Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, prin Sectorul Cultural și comunicații media, a organizat miercuri, în Aula Brâncovenească a Palatului Arhiepiscopal din Buzău, un simpozion dedicat imnografilor și cântăreților bisericești.

„Secolele VI-VIII au constituit perioada de aur a imnografiei bizantine, dar în fiecare Biserică Ortodoxă națională au existat, până în zilele noastre, oameni înzestrați de Dumnezeu cu harisma compunerii de imne și cea a interpretării lor”, a spus Părintele Arhiepiscop Ciprian, care a fost moderatorul evenimentului.

„Noi, cei de astăzi, suntem recunoscători și mulțumim lui Dumnezeu că ne-a învrednicit să fim beneficiarii unei astfel de zestre duhovnicești a imnografiei ortodoxe.”

Prima parte a simpozionului a inclus patru prelegeri: Revelație și imnografie (diac. lect. dr. Sabin Preda, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București); De la cultul sinagogii la Dumnezeiasca Liturghie. Contextul introducerii primelor imne în cadrul cultului creștin (arhid. Daniel Dumitrică, secretar eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei); Părintele Macarie Protopsaltul – neobosit apostol al afirmării identității spirituale, naționale și culturale românești prin cântarea bisericească. Premise privind canonizarea sa (pr. lect. dr. Zaharia Matei, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București); Școala de psaltichie de la Buzău. Chipuri, documente, restaurări (pr. prof. Constantin-Iustin Stoica, Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău).

Prelegerile au fost urmate de un concert psaltic susținut de Corul Bizantin „Sfântul Ioan Damaschin” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, condus de Diac. Nicolae-Gabriel Bercaru, și lansarea volumului „Arhid. Prof. Mihalache Tudor – Sfetnicul generațiilor de slujitori ai Domnului”, apărut recent la Editura Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei și dedicat unui cunoscut profesor de muzică psaltică de la Seminarul Teologic din Buzău.

La simpozion au mai participat pr. conf. univ. dr. Stelian Ionașcu de la Facultatea de Teologie din București, dirijor al Coralei „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române, pr. Marian Gegea, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, pr. prof. dr. Gheorghe Sava-Popa, director al Seminarului Teologic din Buzău în perioada 1998-2023, pr. prof. Cristian-Marius Dima, noul director al seminarului, prof. dr. Daniela Palcău, inspector școlar general la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Buzău, prof. Robert-Mugurel Roșioru, inspector pentru disciplina Religie la ISJ Buzău, Neluța-Mirela Furtună și Ana Căsuță, reprezentante ale Societății Naționale a Femeilor Ortodoxe Române din Eparhie, membrii familiei regretatului arhidiacon Mihalache Tudor, consilieri, protoierei, monahi și monahii, profesori și preoți cu preocupări muzicale, precum și psalți buzoieni și vrânceni.

Toți participanții au primit câte un exemplar al volumului dedicat Arhid. Mihalache Tudor.

Simpozionul s-a încheiat cu oficierea slujbei Parastasului pentru psalții din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei trecuți la cele veșnice. Slujba a fost oficiată la Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial.

Evenimentul, încadrat în tematica Anului comemorativ 2023, face parte din seria de manifestări intitulată Zilele Artei Psaltice în Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei.

Foto credit: Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente