Arhiepiscopia Bucureştilor construieşte un centru dedicat hipoacuzicilor: „O mică insulă a surzilor într-o lume atât de mare a auzitorilor”

Aproape două mii de metri pătraţi pe Strada Doina din Sectorul 5 al Capitalei vor deveni „o mică insulă a surzilor, într-o lumea atât de mare a auzitorilor”, ne spune Mirel Ilie, preotul comunităţii hipoacuzicilor din Arhiepiscopia Bucureştilor. El face parte din echipa care se ocupă de edificarea Centrului Sfântul Meletie dedicat persoanelor cu deficienţe de auz şi vorbire din arhiepiscopie.

„Suntem aproape de stadiul în care să se deschidă licitaţia pentru proiect. În viitorul apropiat va avea loc licitaţia pentru a fi desemnată firma de construcţie”, precizează părintele.

Coordonatorul proiectului este pr. consilier Ionuț Tutea de la Sectorul Social-filantropic al Arhiepiscopiei Bucureştilor. O contribuţie importantă are şi părintele Eugen Bucur, coordonatorul clericilor de caritate din eparhie.

„PATRIARHUL S-A GÂNDIT CA ACOLO SĂ FIE UN UNIVERS AL LOR

Cu toate provocările inerente unui astfel de proiect, părintele Ilie ne mărturiseşte că satisfacţia este enormă. „Centrul social Sf. Ierarh Meletie este lucrul cel mai frumos care mi s-a putut întâmpla în slujirea comunităţii surzilor”, precizează părintele.

„O spun din punctul de vedere al slujirii până în momentul de faţă. În cei opt ani de slujire am  schimbat vreo patru locaţii. Suntem la a patra locaţie unde slujim. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel văzând că persoanele surde nu au un loc al lor, a oferit binecuvântarea ca să construiască un centru social. La început a apărut ideea, mai târziu tot Preafericirea Sa a venit cu viziunea despre felul în care să arate acest centru social. Ne doream la început să fie ceva mic, dar apoi Părintele Patriarh s-a gândit ca acolo să fie un univers al surzilor”.

La nivel naţional există, în cadrul Bisericii, mai multe centre pentru persoane cu deficienţe de auz şi vorbire, însă nu sunt destinate exclusiv acestor categorii. „Surzii au ajuns să fie o mică pată de culoare acolo”, explică părintele Mirel Ilie.

La recomandarea Patriarhului Daniel, în măsura posibilităţilor, angajaţii centrului vor fi recrutaţi tot din rândul comunităţii surzilor.

„Preafericirea Sa a propus ca momentul în care centrul va intra în funcţiune, să găsim persoane din lumea lor; dacă putem să găsim bucătari, îngrijitori surzi etc. Astfel, generăm locuri de muncă pentru cei care sunt surzi, dar, în acelaşi timp, aşa cum spunea Preafericirea Sa, nu facem altceva decât să arătăm că acel loc este numai pentru ei, deoarece nu se ocupă auzitori, ci oameni din mijlocul lor. Va fi un mic univers al lor”.


Dialog între o fetiță afectată de surdocecitate şi un preot: Roagă-l tu pe Hristos să mă ajute măcar cinci minute


CANTINĂ

Centrul va asigura mai multe servicii sociale pentru comunitatea surzilor din Arhiepiscopie. Cei fără posibilităţi materiale vor avea asigurată o masă caldă.

„Trebuie să identificăm persoanele care sunt într-o situaţie foarte grea din punct de vedere financiar şi nu pot să îşi procure coşul zilnic şi să avem o cantină socială unde 50 de persoane să servească masă caldă în fiecare zi”.

CABINETE DE LOGOPEDIE ŞI PSIHOLOGIE

„Logopedia este foarte scumpă, nu şi-o permit”, ne spune părintele Mirel Ilie, astfel că noul centru va avea un cabinet logopedic. Este necesar să beneficieze de astfel de servicii care vor avea o amprentă pozitivă în dezvoltarea lor socială.

„Ei nu îşi dau seama de potenţialul pe care îl poate avea logopedia. Trebuie să avem un cabinet de logopedie, cu un logoped bun ca să-i salvăm pe aceşti copii, să se simtă stăpâni pe propria persoană, să se poată descurca singuri în viaţa”.

De cele mai multe ori, surzii dezvoltă frustrări în raport cu auzitorii şi cu societatea în care trăiesc. „Ei pleacă cu şansa a doua în viaţă pentru că se văd inferiori în faţa auzitorilor”, spune părintele. El semnalează necesitatea unor activităţi care să le redea încrederea în capacitatea lor de a gestiona provocările din societate. Ajutorul specializat este de mare ajutor în această privinţă.

„Este nevoie de un psiholog care să-i poată ajuta ca să scape de anumite stări pe care, până la urmă, noi ca auzitori nu ştim să le gestionăm. Societatea pune o mare presiune asupra lor şi ajung să aibă aceste probleme. Sunt probleme legate de modul în care ne raportăm unii la alţii”.

AFTER SCHOOL

Când vine vorba despre sistemul educaţional, lucrurile nu sunt deloc favorabile comunităţii hipoacuzice. Ei întâmină dificultăţi mai ales la verificările naţionale sau la examenul de Bacalaureat. Părintele Ilie Mirel spune că un after school îi va ajuta să îşi îmbunătăţească cunoştinţele şi le va oferi o şansă în plus la educaţie.

„Foarte mulţi dintre ei vor să meargă la facultate şi nu au posibilitatea pentru că îi punem în faţa unui examen nedrept pe care nu îl pot promova.  Ne dorim să avem un after school. De câţiva ani de zile avem profesori voluntari care fac cursuri de limbaj mimico-gestual ca să poate să comunice cu ei şi să facem meditaţii la materiile la care au nevoie să fie supliniţi şi ajutaţi, iar pe cei din anii terminali să-i ajutăm pentru capacitate şi Bacalaureat”.

„Mai amintim sălile de socializare pentru tineri şi pentru vârstnici şi, bineînţeles, un paraclis ca loc de rugăciune”.

Comunitatea surzilor din Bucureşti a fost înfiinţată în anul 1999, slujbele în limbaj mimico-gestual fiind oficiate într-o sală din cadrul Mănăstirii Radu Vodă. O perioadă comunitatea hipoacuzică din Capitală a participat la cultul divin public în Biserica „Sfântul Elefterie”-Vechi.

În prezent, comunitate surzilor participă la slujbele oficiate în Biserica Parohiei Parc Rahova 1. Foto credit: Arhivă Basilica.ro/Raluca Emanuela Ene

Conform datelor oferite de părintele Mirel Ilie, comunitatea surzilor din Arhiepiscopia Bucureştilor este formată dintr-un număr de 4000-5000 de persoane.

Foto credit: Arhivă Basilica.ro/Raluca Emanuela Ene

Citeşte şi: Preotul care duce gratis copii surzi în tabere implementează un schimb de experienţă cu cei auzitori

Comentarii Facebook


Știri recente