Arhiepiscopia Bucureştilor: A avut loc premierea câştigătorilor concursului „Hristos: sufletul satului meuˮ

Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul i-a premiat duminică, 12 mai 2019, pe câştigătorii etapei eparhiale a Concursului Naţional Catehetic „Hristos: sufletul satului meuˮ.

Evenimentul a avut loc după Sfânta Liturghie oficiată în Biserica Sfântul Elefterie din Capitală.

Premiere

La festivitate au participat câştigătorii primelor 3 locuri din Bucureşti, Ilfov şi Prahova, precum şi preoţii sau profesorii coordonatori.

Premiul I a fost acordat după cum urmează:

Mun. Bucureşti

Portofoliul „Satul Românesc, satul înţelepciunii” – alcătuit de la elevi de la Liceul teoretic „Sf. Trei Ierarhi” în parteneriat cu parohia Sf. Nicolae Ghica – Paraclis Universitar, sub coordonarea preotului Vasile Gavrilă şi a unui colectiv de 16 profesori.

Jud. Ilfov

Portofoliul „Veşnicia s-a născut la sat” – alcătuit de elevi de la Şcoala Gimnazială „Ioan Bădescu”, Liceul „Radu Popescu” şi parohia Vintilă Vodă, Protoieria Ilfov Sud, sub coordonarea preotului Marcel Ardealeanu şi a unui colectiv de trei profesori.

Jud. Prahova

Portofoliul „Întoarcerea la izvor” alcătuit de copii din cadrul grupului de cateheză de la Parohia Sf. Treime Câmpina, Protoieria Câmpina, sub coordonarea preotului Gheorghe Mantu.

„Adresăm felicitări în numele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi sperăm ca râvna lor să sporească în perioada tinereţii şi maturităţii lor”, a spus Preasfinţia Sa.

Episcopul Timotei slujind Sfânta Liturghie. Foto credit: Tatiana Sava/Trintias Tv

Sfânta Liturghie

Alături de ierarh, la Sfânta Liturghie oficiată în lăcaşul de cult bucureştean au slujit şi clericii care i-au coordonat pe elevi.

Preasfinţia Sa le-a vorbit credincioşilor despre modul în care imnografii Bisericii au alcătuit cântările ce mărturisesc momentul în care mironosiţele au alergat la mormântul Domnului să ungă trupul Său cu miresme.

Ierarhul a remarcat că Hristos a fost numit în cântările bisericeşti „Soarele cel mai înainte de soare”.

„Femeile mironosiţe îl căutau pe Soarele care răsărise înainte de soare pentru faptul că Domnul era înainte de a fi fost creaţi luminătorii de pe cer, între ei şi soarele. De aceea, imnograful a spus că Mântuitorul Hristos aşezat în mormânt era de fapt Soarele cel înainte de soare sau Soarele mai mare decât luminătorul acesta care apune pentru noi, dar care răsare să lumineze altora”.

„Lumina soarelui nu se opreşte niciodată. La fel este şi Soarele dreptăţii. El a fost aşezat în mormânt, dar lumina strălucirii Lui nu s-a oprit nici atunci în vremea când s-a aşezat în mormânt cu trupul, în iad cu sufletul, în rai cu tâlharul şi pe tron în acelaşi timp cu Tatăl”.

În cadrul slujbei, Părintele Episcop Timotei a hirotonit un diacon în demnitatea preoţiei pe seama Parohiei „Sfinţii Voievozi şi Sfinţii Apostoli Petru şi Pavelˮ- Meliceşti, judeţul Prahova.

Foto credit: Trinitas TV/Tatiana Sava

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente