Arhiepiscopia Alba Iuliei se implică în salvarea bisericii din Vința, veche de 250 ani

Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei se implică în salvarea lăcașului de cult din satul Vința, urmând ca acesta să fie strămutat la Muzeul ASTRA din Sibiu, dacă procedurile tehnice vor permite acest lucru.

„Hotărârea a avut loc în urma consultării cu mica comunitate din satul Vința care si-a dat acordul de a fi transferat lăcașul de cult”, a declarat pentru Agenția de Știri Basilica purtătorul de cuvânt al Eparhiei, părintele Oliviu Botoi.

Părintele a evidențiat faptul că „situația îngrijorătoare a Bisericii din localitatea Vința, județul Alba, a fost creată de creșterea nivelului de apă din bazinul de decantare al exploatației miniere Cupru Min”.

În ceea ce privește etapele proiectului, părintele a spus că în prezent „se întocmesc documentațiile necesare în vederea realizării acestui proces care indică o serie de proceduri tehnice”, iar săptămâna aceasta va avea loc „o întâlnire atât cu conducerea muzeului ASTRA cât și cu reprezentanții societății Cupru Min pentru a stabili modul în care se va trece la acțiunea de strămutare a bisericii și de extragere a picturii”.

Instituţia muzeală are specialişti care pot asigura demontarea, transportul şi reconstruirea lăcaşului de cult.

Scurt Istoric

Biserica „Sfântul Arhanghel Mihail” din satul Vinţa a fost construită în piatră pe locul unei fostei biserici din lemn. Datarea vechimii acesteia nu a putut fi stabilită cu exactitate, dar se apropie de 250 de ani, având în vedere că pe clopotul din turlă este menționat anul 1775.
În interiorul bisericii se păstrează încă pictura realizată în 1821, în condiţii remarcabile.
Foto credit: Raluca Prelipceanu/Adevărul

Comentarii Facebook


Știri recente