Arhid. Ioan Ică Jr. despre Sf. Trei Ierarhi: Acești mari bărbați cu adevărat stau la temelia Bisericii

Arhid. Ioan Ică Jr. le-a spus miercuri teologilor sibieni că Sfinţii Trei Ierarhi „stau la temelia Bisericii până în zilele noastre”.

În cuvântul rostit la Sfânta Liturghie oficiată de Mitropolitul Ardealului în 30 ianuarie la Sibiu, părintele profesor a vorbit despre rolul important pe care l-au avut cei trei mari ierarhi în istoria Bisericii.

„Rolul lor în veacul al patrulea a fost același pe care l-a avut în secolul întâi Sfântul Apostol Pavel”, a evidenţiat părintele Ioan Ică explicând că „acești trei bărbați ca niște apostoli noi ai Mântuitorului nostru Iisus Hristos”  au cucerit „duhovnicește, cu cuvântul, cu exemplul, cu minunea aceasta a vederii darurilor, sufletele și inimile lumii de atunci”.

„Dacă societatea antică l-a primit pe Iisus Hristos se datorează în primul rând ostenelilor și lucrării atât de exemplare a acestor trei bărbați”, a subliniat părintele Ioan I. Ică jr.

Sfânta Liturghie

Cadrele didactice și studenții Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu au sărbătorit miercuri, 30 ianuarie, de praznicul Sfinților Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie de Nazians și Ioan Gură de Aur, hramul instituției de învățământ teologic universitar.

Sărbătoarea a început cu Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala mitropolitană din Sibiu de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul studenților teologi, condus de pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre, informează Mitropolia Ardealului.

La sărbătoarea academiei șaguniene din Sibiu au fost prezenți rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, prof. univ. dr. Ioan Bondrea, prorectori și alte cadre didactice din cadrul instituției.

La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Laurențiu i-a binecuvântat pe toți cei prezenți la sărbătoarea învățământului teologic sibian.

De asemenea, rectorul universității sibiene a transmis tuturor cadrelor didactice și studenților teologi un mesaj de felicitare.

Manifestări culturale

Sărbătoarea a continuat în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie din Sibiu, unde studenții și cadrele didactice au ascultat prelegerea susținută de pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr despre învățăturile Sfântului Ioan Gură de Aur legate de Taina Preoției.

Prezentarea s-a intitulat „Sublimul slujirii preoțești evocat de Sfântul Ioan Gură de Aur” și a cuprins cele mai frumoase referiri ale marelui teolog la preoție.

Corul studenților teologi au încheiat sărbătoarea hramului cu un scurt recital de cântece religioase.

Foto credit: Mitropolia Ardealului

Comentarii Facebook


Știri recente