Arhid. Ioan Ică Jr. despre Sf. Dimitrie cel Nou: „Este o Evanghelie întrupată”

În predica rostită miercuri la Catedrala din Sibiu, Arhid. Prof. Univ. Ioan Ică Jr. a evidenţiat viaţa simplă şi ascetică a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou pe care l-a numit „o Evanghelie întrupată”. Prin rugăciune neîncetată, a explicat clericul, cuviosul a devenit fără să ştie nimeni un stâlp de sfinţenie care uneşte cerul cu pământul.

„Despre acest uimitor Dimitrie cel Nou ştim atât de puţine, dar ştim, de fapt, totul, pentru că este o Evanghelie întrupată. Ştim doar atât, că a fost un ţăran simplu, un văcar, un bouar, un copil simplu dintr-un sat de la sud de Dunăre. (…) A lăsat toate cele ale vieţii ca să-L urmeze pe Domnul nostru Iisus Hristos. Viaţa lui a fost o rugăciune continuă, a fost o viaţă de uitare de sine, pentru a se umple de viaţa lui Hristos”.

Primite de la generalul Petru Saltâcov, moaştele Sfântului Dimitrie oferă binecuvântare românilor de peste 240 ani.

Arhid. Ioan Ică Jr. a reamintit că trupul sfântului, „izvorâtor de atâtea daruri şi de binecuvântări, se odihneşte în inima Catedralei patriarhale, de unde îşi revarsă toate aceste daruri şi binecuvântări peste întregul popor” şi a enumerat câteva momente când bucureştenii au primit ajutor  de la el, în vreme de boală.

„Marele război din perioada 1768-1774 s-a terminat cu o ciumă îngrozitoare şi ruşii au trebuit să se retragă în fugă lăsând moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou la Bucureşti. Ciuma a dat înapoi la Bucureşti, dar a bântuit cu mare furie în Rusia. De atunci, Sfântul Dimitrie este izvor de binecuvântare pentru toţi cei care vin cu credinţă la el”.

De sărbătoarea Sfântului Dimitrie, Liturghia a fost oficiată de Mitropolitul Laurenţiu al Ardealului. Foto credit: Mitropolia Ardealului

Părintele a îndemnat „să răspundem cu dragoste, cu cinstire şi cu evlavie Sfântului Dimitrie cel Nou, un sfânt atât de uimitor prin viaţa lui atât de simplă văzută din afară”.

Sfântul Dimitrie cel Nou a fost proclamat Ocrotitor al Bucureştilor de Mitropolitul Filaret al II-lea al Ungrovlahiei, confirmând atât evlavia credincioșilor față de sfânt, cât și faptul că acesta devenise pentru locuitorii Capitalei un sigur și grabnic ajutător al lor în timpuri grele.

Foto credit: Arhivă Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente