Arad | Facultatea de Teologie va organiza mai multe evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad a stabilit, în cadrul consiliului profesoral desfăşurat recent, programul evenimentelor academice și culturale dedicate anul Centenarului Marii Uniri. Pe parcursul acestui an vor avea loc mai multe simpozioane naţionale dedicate evenimentului de la 1 decembrie 1918.

Programul este următorul:

  • 14 mai: Simpozion Naţional Studenţesc şi Masteral: Contribuţia Bisericii Ortodoxe Române la făurirea unităţii de neam şi de credinţă. Participă studenţi şi masteranzi din cadrul Facultăţilor de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Română.
  • 15 mai: Simpozion Naţional al Doctoranzilor: Unitatea de credinţă în Biserica Ortodoxă. Aspecte dogmatice, religios-morale şi canonice. Participă doctoranzi din cadrul Facultăţilor de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Română.
  • 30-31 octombrie: Simpozion Naţional cu participarea Facultăţilor de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Română sub genericul: Biserica Ortodoxă Română şi Marea Unire de la 1918. Contribuţia teologiei arădene.
  • 13 noiembrie: Concert de cântece patriotice şi folclorice sub genericul: Nu uita că eşti român, susţinut de cele două Coruri ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad în contextul Centenarului Marii Uniri – Sala Palatului Cultural Arad.
  • 12 decembrie: Concert de Colinde susţinut de cele două Coruri ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad – Sala Palatului Cultural Arad.

De asemenea, Facultatea va edita  până în 1 noiembrie 2018 un volum de Studii Teologice şi Istorice intitulat Teologia Ortodoxă Română în slujirea Bisericii şi a ideilor naţionale. La acesta se vor adăuga articolele şi studiile care vor fi publicate pe tema Centenarului 1918-2018 în publicaţiile Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad.

Consiliul profesoral a fost prezidat de Pr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie.


În anul 2018 se împlinesc 100 ani de la Marea Unire. În acest sens, Biserica Ortodoxă Română organizează mai multe manifestări culturale şi religioase dedicate acestui eveniment. Anul 2018 a fost declarat în Patriarhia Română „Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam” şi „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”. Hotărârea a fost adoptată în şedinţa Sfântului Sinod din 29 octombrie 2016.

Comentarii Facebook


Știri recente