„Apostolat educațional” în Eparhia Timișoarei

Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, în cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei a fost distribuită broșura ‘Apostolat educațional. Ora de religie – cunoaștere și devenire spirituală’, apărută cu sprijinul Guvernului României, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, după cum ne informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.

Profesorii de religie, inspectorii școlari, precum și bibliotecile au primit în această perioadă broșura ‘Apostolat educațional’, o lucrare menită să vină în sprijinul profesorilor de religie. Lucrarea a apărut la inițiativa și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Editura Basilica a Patriarhiei Române, București – 2010. Autorii lucrării sunt pr. lect. dr. Gheorghe Holbea, consilier patriarhal, pr. lect. dr. Dorin Opriș, de la Catedra de pedagogie, psihologie și didactică din cadrul Universității ‘1 Decembrie’ din Alba-Iulia, lect. dr. Monica Opriș, profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Mitropolit Simeon Ștefan’ din Alba-Iulia, doctori în științele educației, autori a numeroase lucrări, ghiduri și suporturi didactice, și diac. gr. II George Jambore, inspector pentru disciplina religie în cadrul Sectorului Teologic-educațional al Patriarhiei Române.

‘Apostolat educațional. Ora de religie – cunoaștere și devenire spirituală’ este un opuscul interesant care oferă un suport pragmatic profesorilor de religie și celor care se ocupă de disciplina religie în școala românească. Lucrarea are calitate teoretică și oferă suficiente elemente de aplicație pentru ora de religie, ea se integrează în ceea ce am numi curricula de actualitate a învățământului religios din România și este însoțită de elemente de suport argumentativ, respectiv de o bibliografie care subscrie la temele de ordin apologetic și metodic. Problematica educației religioase este abordată integral, contextualizată la specificul societății contemporane – europene și românești deopotrivă.

Totodată, lucrarea va contribui la protejarea drepturilor privind identitatea etnică, lingvistică, culturală și religioasă a copiilor din eparhiile ortodoxe române din țară și din diaspora’, a declarat părintele conf. univ. dr. Nicolae Morar, șeful Catedrei de teologie, din cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara.

În cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei, lucrarea va fi distribuită în mod gratuit inspectorilor școlari, profesorilor de religie, directorilor de școli/biblioteci școlare, bibliotecilor (Centrului Eparhial, ale protoieriilor, a Casei Corpului Didactic, județene, municipale, orășenești, ale instituțiilor de învățământ teologic preuniversitar și universitar), profesorilor universitari, îndrumătorilor de lucrări de grad, precum și tuturor celor care se ocupă de învățământul religios și de activitățile cu tinerii.

Lucrarea se adresează, în special, profesorilor de religie din țară și cateheților din parohiile ortodoxe române din diaspora, dar și inspectorilor de religie, decidenților din sistemul național de educație sau chiar părinților elevilor.

În cadrul lucrării, problematica educației religioase este abordată integral, contextualizată la specificul societății contemporane, europene și românești, lucrarea beneficiind de referințe bibliografice actuale. Cele 25.000 de exemplare ale broșurii ‘Apostolat educațional. Ora de religie – cunoaștere și devenire spirituală’ vor fi distribuite prin centrele eparhiale.

Comentarii Facebook


Știri recente