Apel comun al Patriarhului Ecumenic şi Prim-ministrului Greciei pentru redeschiderea Şcolii Teologice de la Mănăstirea Halki

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu şi Prim-ministrul Greciei au lansat miercuri un apel comun pentru redeschiderea Şcolii Teologice de la Mănăstirea Halki.

Apelul a fost transmis în contextul vizitei efectuate de Prim-ministrului Alex Tsipras la această instituţie de învăţământ a Patriarhiei Ecumenice, informează in.gr.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu i-a prezentat Prim-ministrului clădirile acestei şcoli, apoi au plantat în mod simbolic un copac în grădina situată în proximitate.

În timpul acestei vizite, Patriarhul Ecumenic, care luna aceasta va împlini 79 de ani, și-a exprimat speranţa că va trăi în momentul redeschiderii instituţiei teologice.

Școala Teologică din Halki

Școala Teologică din Halki, sau Seminarul din Halki, a fost fondată în 1 octombrie 1844 pe insula Halki, în turcă Heybeliada, fiind a doua insulă ca mărime dintre Insulele Principilor, aflate în Marea Marmara.

A fost principala școală de teologie a Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului până în 1971, când Parlamentul turc a adoptat o lege prin care a interzis instituțiile private de educație superioară.

Școala teologică este situată pe Dealul Speranței, teritoriul mănăstirii Sfânta Treime, datată din epoca bizantină. Clădirile școlii continuă să fie păstrate de mănăstire și sunt utilizate pentru a găzdui conferințe.

Foto Credit: in.gr

Comentarii Facebook


Știri recente