Anul nou civil marcat la Râmnicu Vâlcea

În toate bisericile și mănăstirile Patriarhiei Române au fost oficiate, la cumpăna dintre ani, slujbe speciale. A devenit deja o tradiție ca la trecerea în noul an, ierarhii și preoții să înalțe rugăciuni de mulțumire pentru anul care a trecut, dar și de cerere pentru anul care urmează. La Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea, în noaptea de 31 decembrie 2012 spre 1 ianuarie 2013 a fost oficiată o slujbă de mulțumire de către un sobor de preoți în frunte cu Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. La slujbă a luat parte și Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului.

Slujba oficiată în fața a numeroși credincioși a debutat la orele 23:30 cu Acatistul Mântuitorului nostru Iisus Hristos și a fost urmat de citirea de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a rugăciunilor de mulțumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu în anul 2012 și a rugăciunilor de intrare în Noul An. Astfel, au fost rostite patru rugăciuni: Rugăciunea Sfântului Isaac Sirul către Mântuitorul (a Acatistului), Rugăciunea de mulțumire și două rugăciuni de intrare în noul an, una din tradiția liturgică română și slavă (cea de la Te Deum) și alta din tradiția greacă, recent tradusă în limba română.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim a ținut un cuvânt de învățătură în care a făcut referire la semnificația întreită a sărbătorii din prima zi a anului 2013 când Biserica noastră prăznuiește Tăierea împrejur cea după Trup a Domnului Iisus Hristos, apoi sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare și întâmpinarea noului an astronomic civil. Apoi, Înaltpreasfinția Sa le-a mulțumit credincioșilor pentru prezența la biserică și i-a binecuvântat cu ocazia Noului An 2013, după cum aflăm de pe site-ul arhiram.ro

La slujba de mulțumire oficiată la cumpăna dintre ani a luat parte și Pr. Nicolae Proteasa, Directorul Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea și numeroși credincioși din municipiul Râmnicu Vâlcea.

Comentarii Facebook


Știri recente