Anul comemorativ 2021: Arhiepiscopia Bucureștilor va premia cel mai frumos cimitir parohial

În Arhiepiscopia Bucureștilor se desfășoară un concurs dedicat Anului comemorativ al celor adormiți în Domnulvaloarea liturgică și culturală a cimitirelor. Inițiat de Părintele Ginel Aurelian Ivan, consilier eparhial la Sectorul Cimitire, Monumente și Servicii Funerare al arhiepiscopiei, concursul se încheie în septembrie, iar finaliștii vor fi anunțați la începutul lunii noiembrie.

„Criteriul principal este ca cimitirele parohiale participante să placă ochiului: să aibă gardul integru, flori la intrare și pe morminte și un aspect unitar și creștin ortodox”, a declarat Părintele Ginel Aurelian Ivan pentru Basilica.ro.

„Am primit deja câteva dosare, cu imagini dintr-o protoierie și filmulețe cu drona. Sunt câteva cimitire care chiar merită atenția”, a adăugat consilierul eparhial.

„Deși perioada aceasta ploioasă a fost o provocare, cred că în mediul rural concursul se va bucura de un real succes, deoarece acolo conștiința concesionarului este mai puternică, mai vie, iar oamenii cooperează mai bine cu eforturile administrațiilor cimitirelor parohiale.”

Dosarul de înscriere în concurs va conține o scurtă prezentare a parohiei și imagini cu aspectul actual al cimitirului.

Concursul se va concretiza și într-o expoziție de fotografie, spune Părintele Ginel Aurelian Ivan: 40 de simeze așteaptă cele mai frumoase fotografii din cimitirele parohiale.

Săptămâna trecută, părintele a încheiat seria de acțiuni de popularizare a noului format al Actului de concesiune pentru locurile din cimitirele parohiale ale eparhiei Bucureștilor. Ultimele două acțiuni au avut loc la Otopeni, în Protoieria Ilfov Nord, și în Protoieria Urlați.

La Urlați, conferința a fost precedată de oficierea Sfintei Liturghii în Biserica „Sfinții Voievozi” din Urlați și a Slujbei Parastasului pentru preoții din protopopiat trecuți la Domnul și familiile lor.

După conferință, Părintele Ginel Aurelian Ivan și Părintele Ionuț Negoiță, Protoiereul de Urlați, au inspectat cimitirele din protopopiat.

Coordonatorul Sectorului Eparhial Cimitire, Monumente și Servicii Funerare spune că vizitele în teritoriu monitorizează starea cimitirelor și poziționarea bannerelor care marchează Anul comemorativ 2021 și stimulează preoții administratori să participe la concursul dedicat celor mai frumoase cimitire parohiale din Anul comemorativ 2021.

Foto credit: Sectorul Cimitire, Monumente și Servicii Funerare al Arhiepiscopiei Bucureștilor

Comentarii Facebook


Știri recente