Antimise noi pentru Eparhia Maramureşului şi Sătmarului. PS Iustin a sfinţit 574 antimise pentru parohiile şi mănăstirile din Episcopie 

Antimise noi pentru Eparhia Maramureşului şi Sătmarului (2)

În prima zi a anului bisericesc, 1 septembrie 2017, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului a sfinţit noile antimise care au fost dăruite tuturor parohiilor din Episcopie. Sfinţirea Antimiselor celor 574 antimise a avut loc în cadrul slujbei oficiată de Preasfinţitul Părinte Iustin la Catedrala Episcopală din Baia Mare, informează site-ul oficial al Eparhiei.  

Am socotit că începutul Anului Nou bisericesc este cel mai potrivit prilej să facem din el un eveniment. Am chemat toată preoţimea din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului de la Altarele de enorie, stareţele şi duhovnicii din Episcopia noastră, ca să participe la Sfânta Liturghie din această zi şi la sfinţirea noilor antimise pe care le dăruim fiecărui Altar din Episcopia noastră, a spus PS Iustin.

Antimisele au fost semnate de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Pe ele este trecută data sfinţirii, sfântul locaş căruia i se înmânează, hramul acestuia şi localitatea. Ele au culoarea vişinie.

Începutul Noului An Bisericesc a fost cinstit, în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, prin Sfântă Liturghie oficiată de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Din sobor au făcut parte: membrii Permanenţei Eparhiale, cei 8 protopopi, stareţi de mănăstire, ecleziarhul şi slujitori ai Catedralei.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de Grupul de Muzică Bizantină „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.

În cadrul Sfintei Liturghii diaconul Andrei Dan Han a fost hirotonit preot pe seama parohiei Asuaju de Jos, Protopopiatul Chioar, iar ipodiaconul Răzvan Bogdan Pintea a fost hirotonit diacon.

Cu ocazia începerii noului an bisericesc, a fost oficiată slujba Te-Deumului pentru un an bisericesc cu ajutor de la Dumnezeu şi multe împliniri pentru preoţii Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului.


Slujba de sfinţire a antimiselor este un eveniment rar, care se petrece doar când se schimbă chiriarhul locului, în cazul de faţă alegerea Preasfinţitului Părinte Iustin ca Episcop al Maramureşului şi Sătmarului, antimisul fiind obiectul bisericesc fără de care preotul nu poate oficia Sfânta Liturghie.

El este alcătuit dintr-o bucată de pânză dreptunghiulară, pe care se află mai multe icoane: în centru – punerea în Mormânt a Domnului nostru Iisus Hristos, în cele 4 colţuri – cei patru Evanghelişti, ca la Sfânta Masă, jos – Cina cea de Taină, sus – împărtăşirea îngerilor.

Comentarii Facebook


Știri recente