Antim Ivireanul sărbătorit la ctitoria sa din Bucureşti. PS Varlaam Ploieşteanul: viaţa lui este o pildă vrednică de urmat pentru fiecare dintre noi

Mănăstirea Antim din Capitală şi-a sărbătorit marţi, 27 septembrie 2016, ctitorul şi ocrotitorul, pe Sfântul Antim Ivireanul. La acest eveniment, când se împlinesc 300 ani de la moartea sa martirică, au participat sute de credincioşi.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.

În cuvântul său, ierarhul a evidenţiat personalitatea acestui mare ierarh al Bisericii noastre.

Sfântul Antim Ivireanul a avut o viaţă cu totul zbuciumată şi ieşită din ceea ce numim a fi în mod comun viaţa unui om. De asemenea, a fost o viaţă plină de sfinţenie, plină de osteneli şi ea rămâne după trei veacuri de la moartea lui martirică o pildă vrednică de urmat pentru fiecare dintre noi.  Modelul vieţii reprezintă şi un motiv de a aduce adâncă recunoştinţă acestui mare sfânt şi ierarh al Bisericii noastre care, deşi străin de origine, a lucrat cu atâta dragoste în via Domnului din Ţara Românească. El fost sculptor, aşa cum ne arată catapeteasma de pe biserică şi uşile de la intrare sculptate în lemn. A fost şi miniaturist, caligraf, dar şi pictor. Prăznuim astăzi un ierarh care a învăţat limba română şi arta tiparului în Moldova, la Iaşi, şi a slujit Biserica vreme de aproape trei decenii în Ţara Românească. Trebuie amintit faptul că prin veniturile din munca sa a sprijinit pe creştinii asupriţi.

În contextul Anului omagial 2016 în Patriarhia Română dedicat şi Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, altarul bisericii Mănăstirii Antim a fost sfinţit luni, 26 septembrie 2016, de Patriarhul României şi Patriarhul Antiohiei, împreună cu un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. De asemenea, în ziua sărbătorii Sfântului, cei doi Întâistătători de Biserici Ortodoxe au oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară al Catedralei Patriarhale.

Evenimentele din aceste zile sunt parte integrantă din manifestările cultural-religioase ce au loc în Patriarhia Română cu prilejul împlinirii a 300 ani de la martiriul Sfântului Ierarh Antim Ivireanul

Audio: Radio TRINITAS

Foto: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente