Aniversarea Proiectului Agapa Sfântului M. Mc. Gheorghe în Parohia Oradea-Vii

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în după-amiaza zilei de marți, 12 noiembrie 2013, la Parohia Oradea-Vii din Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei s-au aniversat trei ani de când parohia a inițiat proiectul social-filantropic „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”, prin grija Părintelui Gheorghe Nemeș, după cum a precizat Pr. Silviu Dobai.

Cu acest prilej, a avut loc o întâlnire festivă dar și de lucru a Comitetului de susținere a proiectului social-filantropic „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”.

Evenimentul a început cu săvârșirea slujbei Vecerniei, în sobor, și o rugăciune de mulțumire, oficiate în biserica parohială cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, „Biserica Albastră”, cum este îndeobște cunoscută, și a continuat la Așezământul social-cultural „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al parohiei, unde s-a făcut darea de seamă cu realizările din anul 2013.

Întâlnirea a fost condusă de inițiatorul și președintele comitetului, Părintele Gheorghe Nemeș, care are și calitatea de director al sucursalei parohiale „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Asociației „Filantropia” Oradea. La această întrunire au participat Părintele Laurențiu Lazăr, consilier social-filantropic al Episcopiei Oradiei și director executiv al Asociației „Filantropia” Oradea, Părintele Adrian Popovici, consilier economic al Episcopiei Oradiei și preot slujitor la această parohie, Părintele Dorel Octavian Rus, protopopul Oradiei, și Părintele Viorel Samașca-Nemeș, parohul parohiei Oradea-Vii.

Părintele Laurențiu Lazăr, consilier social-filantropic al Episcopiei Oradiei, a transmis mesajul de binecuvântare și felicitare din partea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, pentru munca, dăruirea și jertfa depusă în desfășurarea acestui proiect.

Părintele protopop Dorel Octavian Rus a vorbit celor prezenți despre importanța activității desfășurate prin intermediul proiectului „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”, ce se constituie într-un model de urmat și pentru celelalte parohii din Protopopiatul Oradea, în promovarea activităților de ajutorare a celor aflați în suferință.

Părintele Gheorghe Nemeș a prezentat o dare de seamă a tuturor activităților desfășurate în anul 2013 în cadrul proiectului „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”, mulțumind Preasfințitului Părinte Sofronie pe binecuvântarea oferită de la început acestui proiect și sprijinul constant, dar și tuturor celor care s-au implicat în organizarea și bunul mers al activităților filantropice.

Scopul proiectului derulat de parohia orădeană este sprijinirea persoanelor nevoiașe, cu diferite dizabilități, bolnave și fără posibilități. Ajutoarele oferite constau în îmbrăcăminte, mâncare, medicamente, bunuri de folosință casnică, cărucioare pentru cei cu dizabilități, precum și sume de bani, toate furnizate acasă la beneficiari de către voluntari din parohie. În plus față de anii precedenți, în 2013 s-a reușit acordarea a șase burse pentru trei studenți și trei elevi, cu rezultate deosebite la învățătură, dar care nu au parte de ajutor familial.

Serviciile sociale ale parohiei Oradea-Vii a fost incluse în rețeaua de servicii a Asociației „Filantropia” a Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei și, astfel, sucursala beneficiază de un cadrul legal, acreditat, care contribuie și beneficiază de avantajele muncii în rețea de servicii sociale. În comitetul de inițiativă a sucursalei parohiale activează peste 30 de credincioși din parohie, dar un număr de peste 100 de credincioși au răspuns la apelul părintelui coordonator și a comitetului de inițiativă. Fondurile de susținere a proiectului „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe” provin din donațiile credincioșilor din Parohia Oradea-Vii, dar și de la credincioșii Parohiei „Sfânta Cruce” din Torino, Italia, cu care parohia orădeană este înfrățită.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu am reușit să convocăm și în acest an ședința Comitetului de susținere a acestui proiect. În realitate el reprezintă oferirea unei mese calde, zilnic, pentru cei bolnavi și neajutorați, tineri și vârstnici deopotrivă. Trebuie menționat că ajutoarele nu sunt oferite doar credincioșilor din parohia noastră, ci și persoanelor din alte parohii orădene. De asemenea, precizăm că anul acesta am reușit să oferim ajutorul nostru unor persoane suferind de cancer, care au avut nevoie de operații și tratamente. Nădăjduim ca și în anul ce vine să continuăm să fim de folos semenilor noștri singuri și neajutorați, care nu se pot întreține și nu au pe nimeni să îi ajute”, a declarat Părintele Gheorghe Nemeș.

Comentarii Facebook


Știri recente