Aniversarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel

Ziua de naștere a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române a fost serbată ieri, 22 iulie 2008, momentul aniversar debutând cu oficierea Sfintei Liturghii în Paraclisul patriarhal cu hramurile „Sfântul Gheorghe” și „Sfânta Parascheva”, iar la ora 12:00, fiind săvârșită slujba de Te Deum.

La slujba de mulțumire, oficiată de Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în prezența Părintelui Patriarh, au participat Înalt Preasfințitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscop al Târgoviștei, Preasfințitul Irineu, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Râmnicului și Mitropolit ales al Olteniei, Preasfințitul Vincențiu Ploieșteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, alături de care s-au aflat reprezentanți ai vieții politice și sociale din România, precum și colaboratorii Preafericitului Părinte Daniel din Administrația Patriarhală și din Arhiepiscopia Bucureștilor.

La finalul slujbei de Te Deum, Preasfințitul Irineu, Mitropolitul ales al Olteniei, a adresat un cuvânt de felicitare Părintelui Patriarh, prin care a evidențiat marele dar al vieții și bucuria pe care o aduce Dumnezeu în lume prin oamenii Săi aleși. „Nașterea este un moment foarte important atât pe pământ, cât și în cer, întrucât, în planul lui Dumnezeu suntem cuprinși în iubirea Tatălui ceresc, pentru că El ne-a creat, ne-a făcut chipuri ale Sale, pentru ca la un moment dat să devenim persoane în lumea aceasta. Dragostea Lui Dumnezeu ne cuprinde și de această dată și ne arată bucuria Sa pentru lume”, a spus Preasfințitul Irineu.

În continuare, Mitropolitul ales al Olteniei a exprimat bucuria ierarhilor Sfântului Sinod, a personalităților prezente, precum și a poporului binecredincios la acest moment de sărbătoare pentru Patriarhul României, care se prelungește într-un moment de sărbătoare pentru întreaga Biserică. „Preafericirea Voastră, Dumnezeu V-a chemat și V-a înzestrat cu calități necesare și unice, pentru ca sporul nostru, al Bisericii, să fie considerabil și să se arate înaintea tuturor, ca prin el să mărturisim și să-L slăvim pe Tatăl Cel din ceruri. Îi mulțumim Lui Dumnezeu pentru darurile pe care le-am văzut în lucrarea Preafericirii Voastre, prin viziunea, elanul părintesc și, în același timp, bărbătesc, în a călăuzi Biserica la limanul fericit”, a mai spus Preasfințitul Irineu.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit tuturor celor prezenți și și-a exprimat bucuria pentru acest moment de recunoștință și emoție sfântă, arătând că ziua de naștere a fiecăruia dintre noi este un moment binecuvântat, în care trebuie să mulțumim, în primul rând, lui Dumnezeu, pentru că existăm. „Când ne serbăm ziua de naștere, cel dintâi pas pe care trebuie să-l facem, după mulțumirea adusă lui Dumnezeu, este acela al recunoștinței față de părinții noștri după trup, care ne-au născut, ne-au crescut și ne-au format. Apoi trebuie să mulțumim părinților duhovnicești, nașilor și duhovnicilor-preoți, care ne-au binecuvântat, care ne-au spovedit, împărtășit, care ne-au făcut să creștem nu numai biologic, ci și spiritual. Trebuie să mulțumim colegilor, de la care am primit, prin lumina din ei, darul de a fi mai buni, de a fi mai harnici, mai drepți, mai milostivi și trebuie să mulțumim tuturor profesorilor, tuturor colaboratorilor cu care noi lucrăm în diferite domenii de activitate, pentru că Dumnezeu Drăguțul, cum se zice în popor, lucrează prin ființele umane, care devin mâinile Lui, ale iubirii Sale îndreptate spre noi”, a subliniat Părintele Patriarh.

Întâistătătorul Bisericii noastre a arătat în cuvântul său că demnitatea de patriarh la care a fost chemat înseamnă o legătură aparte cu Dumnezeu, care reclamă responsabilitatea rugăciunii pentru sănătatea și mântuirea poporului român, pentru demnitatea lui creștină și pentru urmarea programului înscris în stema României – vulturul de aur purtător de cruce – care se înalță prin iubire jertfelnică și prin credința curată în slava dăinuirii veșnice, iubirea Preasfintei Treimi. „Noi trebuie să arătăm, în primul rând, binecuvântarea lui Dumnezeu. Ea vine prin Sfintele Liturghii și prin toată lucrarea Bisericii pentru mântuirea oamenilor. Tot ceea ce face Biserica trebuie să fie un semn al binecuvântării lui Dumnezeu, ca răspuns la credința noastră și mai ales ca inițiativă a Lui de a ne chema mereu spre El”, a adăugat, de asemenea, Patriarhul Daniel.

Deși sărbătoarea de ieri nu a avut un caracter oficial, mai multe personalități ale vieții publice au ținut să participe la slujba de Te Deum și să-i adreseze urări Părintelului Patriarh. Printre aceștia s-au numărat domnul Sorin Oprescu, Primarul General al Capitalei, domnul Gigel Sorin Știrbu, secretar de stat în Ministerul Culturii și Cultelor, doamna Theodora Bertzi, coordonator al Departamentului Afaceri Sociale și Egalitate de Șanse din Ministerul Muncii, Familiei și Egalității de Șanse, domnul Adrian Lemeni, consilier al premierului Călin Popescu-Tăriceanu pe probleme religioase ș.a. Ziua oficială a Patriarhului României este la 30 septembrie, data la care, anul trecut, Preafericitul Părinte Daniel a fost întronizat ca Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române.

( Sursa: Ziarul Lumina)

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…