Aniversare în Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului

Ziua de 26 septembrie s-a înscris pentru totdeauna cu litere de aur în istoria Eparhiei Argeșului și Muscelului. Această dată sfântă reprezintă pentru toți argeșenii și muscelenii momentul recunoașterii acestor locuri încărcate de istorie și spiritualitate.

Argeșenii au fost ocrotiți permanent de veacuri prin mijlocirea sfinților. Prin aceștia Bunul Dumnezeu și-a revărsat darurile Sale asupra acestor ținuturi binecuvântate.

Au trecut patru ani de la ridicarea Eparhiei Argeșului și Muscelului la treapta de Arhiepiscopie, și a Arhiereului ei la demnitatea de Arhiepiscop.

Se retrăiește de asemenea cu multă bucurie momentul proclamării locale a canonizării celor trei sfinți argeșeni: domnitorul Neagoe Vodă Basarab, mitropolitul Iachint de Vicina și monahul Ioanichie din munții Cetățuia Negru Vodă. În prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, argeșenii au trăit atunci momente de neuitat.

Din 26 septembrie 2009, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului se sprijină pe patru stâlpi de foc, lângă Sfânta Mc. Filoteia venind încă trei prieteni care duc rugăciunile argeșenilor înaintea lui Dumnezeu ca o ofrandă de mare preț.

La patru ani distanță, în a patra zi a manifestărilor organizate de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, astăzi în fața Catedralei Arhiepiscopale din municipiul Curtea de Argeș a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic care a slujit împreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar în Arhiepiscopia Râmnicului.

De asemenea din sobor au făcut parte preoți veniți din cele șase protopopiate ale Eparhiei, precum și stareții de la toate mănăstirile argeșene.

Credincioșii argeșeni și musceleni au avut ocazia să se închine la sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel și ale Sfintei Mucenițe Filoteia.

De asemenea a fost cinstită și icoana Sfântului Neagoe Vodă Basarab, împodobită în mod deosebit pentru acest eveniment.

Pelerinii care au asistat la Sfânta Liturghie au avut bucuria să primească mesajul Chiriarhului Eparhiei Argeșului și Muscelului, care a mulțumit mai întâi Preasfințitului Părinte Emilian pentru dragostea de a participa la acest eveniment, părintelui academician Mircea Păcurariu pentru cuvântul rostit legat de viața și activitatea Sfântului Neagoe Vodă Basarab și tuturor celor care s-au implicat în aceste zile pentru organizarea evenimentelor, după cum ne-a precizat Pr. Ciprian Necula.

Înaltpreasfinția sa a îndemnat pe cei prezenți să poarte respect sfinților rânduiți de Dumnezeu să ocrotească aceste ținuturi, ei fiind modele vrednice de urmat. În acest sens Sfântul Neagoe ne-a învățat să ne iubim țara, să facem milostenie, să avem atenția îndreptată permanent către cultură prin păstrarea tezaurului spiritual și istoric primit de la strămoșii noștri.

Întâistătătorul Eparhiei Argeșului și Muscelului a primit cu bucurie invitația venită din partea Arhiepiscopiei Râmnicului de a participa mâine la Sfânta Liturghie care va fi oficiată la Râmnicu Vâlcea, în cinstea Sfântului Antim Ivireanul, amintind în acest sens că ziua de 27 septembrie este foarte importantă, împlinindu-se 28 de ani de la alegerea Înaltpreasfinției Sale ca arhiereu.

Răspunsurile la strană au fost date astăzi de Corul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului coordonat de părintele profesor Gheorghe Neacșu.

Pelerinii care au ajuns la Curtea de Argeș au avut posibilitatea să admire și frumoasa expoziție deschisă în aer liber în jurul Catedralei Arhiepiscopale, ce cuprinde costume populare colecționate din toate satele argeșene și muscelene.

După oficierea Sfintei Liturghii, moaștele Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel au fost duse din nou în mănăstirea Negru Vodă din municipiul Câmpulung Muscel, iar cele ale Sfintei Mucenițe Filoteia au fost așezate în Paraclisul Arhiepiscopal.

Comentarii Facebook


Știri recente