An omagial 2017 | Conferinţa preoţească de primăvară în Protopopiatul Arad

IPS Timotei - Conferinţă preoţească 2017 (1)

Preoţii din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Arad s-au întrunit miercuri, 17 mai 2017, în cadrul conferinţei preoţeşti de primăvară. Şedinţa a fost prezidată de IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului.

În conformitate cu  prevederile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, tema conferinţei a fost 2017 – Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti,  informează Diac. Paul-Sebastian Orădan, secretarul protoieriei.

Întrunirea a fost precedată de slujba de Te Deum săvârşită în Catedrala Veche, lucrările conferinţei desfăşurându-se apoi în Aula Facultăţii de Teologie din Arad.

Din partea Centrului Eparhial au participat: parte Arhim. dr. Teofan Mada – vicar administrativ, protos. dr. Iustin Popovici – consilier cultural, Pr. Silviu-Nicolae Faur – consilier administrativ-bisericesc, Pr. Octavian Blaj – consilier economic, Pr. Gabriel Mariş – consilier social și pr. Flavius Petcuţ – protopop al Aradului.

În deschiderea lucrărilor, cuvântul a fost luat de Pr. Flavius Petcuţ care a contextualizat tematica conferinţei din perspectiva generală a tematicii anului 2017 aşa cum a fost ea formulată de Sfântul Sinod.

În cadrul conferinţei au susţinut referate:

  • Pr. conf. univ. Caius-Claudius Cuţaru – Teologia icoanei – teologia chipului lui Hristos amprentat în sfinţi;
  • Pr. Alexandru Cotoraci – Teologia Icoanelor în scrierile Sfântului Ioan Damaschinul şi a Sfântului Teodor Studitul;
  • Pr. Nicolae-Claudiu Vidican – Stiluri şi tehnici de pictură bisericească, materiale folosite în pictură;
  • Pr. Adrian-Ioan Hanţiu – Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti.

În partea a doua a conferinţei a fost prezentată lucrarea domnişoarei profesor Maria Alexandra Pantea: Medalioane ale preoţilor şi învăţătorilor din Protopopiatul Ortodox Român Arad 1812-1918. În alocuţiune a fost subliniat rolul pe care preoţii şi învăţătorii din Câmpia de Vest l-au avut în păstrarea şi promovarea identităţii spirituale, precum şi în conturarea identităţii naţionale a românilor din această parte de ţară.

În încheierea lucrărilor a luat cuvântul Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei care a apreciat calitatea referatelor, subliniind atât aspectele teologice, cât şi cele de ordin practic, ultimele fiind binevenite mai ales că în Arhiepiscopia Aradului sunt în curs de desfăşurare lucrări de pictură la locaşurile de cult. Totodată, Înaltpreasfinţia Sa a îndemnat preoţii prezenţi să stăruie în a observa prevederile erminiei picturii pentru ca locaşurile de cult să fie frumos şi corect împodobite cu pictură bisericească.

La sfârşitul conferinţei pr. Flavius Petcuţ, a mulţumit Chiriarhului, membrilor permanenţei, preoţilor pentru prezenţă şi referenţilor pentru reuşita conferinţei.

 

Comentarii Facebook


Știri recente