An comemorativ 2017: Preoţi arădeni în închisorile comuniste

Cu prilejul Anului comemorativ 2017, istoricul Adrian Nicolae Petcu publică în secțiunea Memoria Bisericii a Ziarului Lumina o serie de articole despre suferințele apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

Redăm în continuare articolul Preoţi arădeni în închisorile comuniste publicat în ediţia din 31 mai:

Alături de popor, numeroşi preoţi ortodocşi au susţinut grupurile de rezistenţă anticomunistă care s-au coagulat împotriva regimului de „democraţie populară” instalat la sfârşitul anului 1947.

Poate că nu toate loturile de inculpaţi care aveau să fie trimise în justiţia comunistă reprezentau neapărat nişte grupuri de rezistenţă anticomunistă, dar reflectau întru totul sentimentele ostile pe care românii le nutreau faţă de un regim politic instalat cu ajutorul tancurilor sovietice. Un astfel de exemplu este al preoţilor arădeni implicaţi în 1948 într-un grup anticomunist, intitulat în documentele Securităţii „Mişcarea de Eliberare”. Studiind cu atenţie documentele întocmite de către organele de represiune comuniste, se poate constata lipsa unor elemente convingătoare pentru existenţa de facto a acestei mişcări, în schimb, fiind vorba, se pare, de o provocare a Siguranţei prin trimiterea unei persoane, cumva de notorietate în mediul arădean, care să provoace intelectuali, preoţi şi chiar oameni simpli într-o aşa-zisă mişcare de rezistenţă anticomunistă. Urmare a unei astfel de acţiuni, în mai-iulie 1948 au fost arestate 99 de persoane din judeţul Arad. Între aceştia au fost şapte preoţi ortodocşi: Teodor Bârdaşiu, Emil Benţia, Sabin Bursaşiu, Tiberiu Dârlea, Sabin Faur, Octavian Roşiu şi Sabin Sasu.

Teodor Bârdaşiu era preot în Sâc, judeţul Bihor.

Emil Benţia, născut la 5 ianuarie 1910, în Banpotoc, judeţul Hunedoara. După cele opt clase de liceu, a urmat Academia Teologică, apoi a primit darul preoţiei, ajungând să slujească la Parohia Târnova, judeţul Arad. A fost arestat la 19 mai 1948.

Sabin Bursaşiu s-a născut la 8 octombrie 1903 în familia preo­tului Ilie Bursaşiu din Şuştiu, ju­deţul Bihor. A urmat Şcoala Nor­mală la Beiuş şi la Arad, apoi Institutul Teologic din Arad (1927). Între 1922 şi 1924 a fost învăţător la Sălişte de Vaşcău, judeţul Bihor. La 19 iulie 1928 a fost hirotonit preot de către Episcopul Grigorie Comşa, pe seama Parohiei Agrişu Mare, judeţul Arad. A fost arestat la 20 mai 1948.

Tiberiu Dârlea s-a născut la 2 februarie 1920 în Galşa, judeţul Arad. După liceul din Arad, a urmat Academia Teologică din acelaşi oraş, dar cu licenţă la Sibiu. În 1944 este hirotonit diacon pe seama Catedralei Episcopale din Arad, iar doi ani mai târziu, la 1 ianuarie 1946, numit preot în satul natal. A fost arestat la 16 iunie 1948.

Octavian Roşiu s-a născut la 19 octombrie 1910 în Beiuş, judeţul Bihor. A urmat Seminarul Teologic din Sibiu şi Academia Teologică din Arad. La 16 august 1936 a fost numit preot la Parohia Dobreşti, judeţul Bihor. În 1945 a ajuns la Feneriş, judeţul Bihor, iar după un an, la Chier, judeţul Arad. A fost arestat la 20 mai 1948.

Sabin Faur s-a născut la 5 iunie 1909, în Baldovin, judeţul Hune­doa­ra. După liceul din Brad, a urmat Academia Teologică din Arad (1934). Este hirotonit şi numit capelan la Berechiu (1934), iar mai apoi la Parohia Arăneag (1937), ambele în jude­ţul Arad. A fost arestat la 23 mai 1948.

Sabin Sasu s-a născut la 27 aprilie 1908 la Baldovin, judeţul Hunedoara. După liceul teoretic, a urmat cursurile Academiei Teologice din Arad. A ajuns preot la Parohia Târnova. A fost arestat la 19 mai 1948. (Va urma)

Comentarii Facebook


Știri recente