Anul comemorativ 2017: Chipuri de lumină în temnițele comuniste

Activitate Veneţia de jos - Braşov

Parohia Veneția de Jos, județul Brașov, va găzdui duminică, 26 februarie 2017, evenimentul cultural Chipuri de lumină în temnițele comuniste, informează site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului.

Manifestarea este organizată de preotul Costin Butnar, responsabil al Departamentului de tineret pentru județul Brașov.

Evenimentul va avea loc în Căminul Cultural din Veneția de Jos, de la ora 17.00, iar intrarea este liberă.

Participanții se vor bucura de un program diversificat.

În cadrul evenimentului vor fi susţinute alocuțiuni referitoare la rezistența anticomunistă din comuna Părău, județul Brașov, și localitățile învecinate.

Vorbitorii vor încerca să scoată în evidență chipurile de lumină ale celor care s-au remarcat împotriva propagării și infiltrării ideologiei atee în răsăritul Țării Făgărașului. Unii dintre ei au mărturisit Ortodoxia chiar cu prețul vieții, a precizat pr. Alexandru Socaciu de la parohia Veneţia.

În sala de spectacol vor avea loc și două vernisaje. Copii înscriși la cercul de pictură bisericească al Centrului „Ioan cavaler de Pușcariu” vor expune icoanele realizate în cadrul atelierului de pictură. Cel de-al doilea vernisaj va cuprinde obiecte ale celor care au trecut prin închisorile politice din perioada comunistă.

De asemenea, un grup de copii va susţine un program de cântece și poezii scrise în temnițele comuniste, încercând să scoată la lumină, prin glasurile lor blânde, durerea exprimată prin artă în locurile de teroare și tortură, a transmis pr. paroh.

În cadrul manifestării va avea loc şi un concert care va cuprinde cântări folk şi populare.

***

Evenimentul cultural Chipuri de lumină în temnițele comuniste este organizat în contextul Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti și al Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română.

 

Comentarii Facebook


Știri recente