Amfiteatrul roman de la Sarmizegetusa va fi restaurat cu bani europeni

Consiliul Județean Hunedoara va restaura amfiteatrul roman de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, fosta capitală a Daciei Romane. Valoarea lucrărilor va fi de aproximativ 5 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile, a anunțat luni administratorul public al județului, Costel Avram.

În cadrul proiectului se propune amenajarea zonei amfiteatrului cuprinsă între intrările 7 și 12, prin reconstruirea volumetrică a Podiumului, a Maenianum primum și a Tribunei, precum și amenajarea intrărilor 8, 9, 10 și 11.

„La aproape 2.000 de ani după ce a fost construit, amfiteatrul din cadrul complexului Ulpia Traiana Sarmizegetusa este aproape de o nouă și strălucită etapă a existenței sale, prin conservare și restaurare”, a declarat el, citat de Agerpres.

„Astfel, un oraș emblematic al Daciei Romane, o capitală de rang imperial, își va redobândi prestigiul, iar vizitatorii vor fi convinși, o dată în plus, de unicitatea județului nostru, singurul din România care are pe teritoriul său două capitale: una regală și una imperială, Sarmizegetusa Regia și Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa”, a explicat Costel Avram.

Amfiteatrul aparține de Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva. Monumentul se află în Țara Hațegului, în comuna Sarmizegetusa, și este clasat în Lista monumentelor istorice.

Anunțul de licitație pentru atribuirea contractului de execuție a lucrărilor a fost lansat în sistemul electronic, iar firmele interesate vor putea depune oferte până la mijlocul lunii martie.

Foto credit: Consiliul Județean Hunedoara

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente